МВР синдикатите заплашиха с протест за заплати и невзети награди

0

- Advertisement -

Според служителите на МВР трудът им не е оценен

Синдикалната огранизация на служителите в МВР заплаши с протестни действия заради ниски заплати. Униформените са недоволни, че вътрешното министерство не е една от държавните институции, в които месечните възнаграждения са увеличени с 30% от 1 август, пише „СЕГА“.

Синдикатът е изпратил писмо до вътрешния министър Христо Терзийски и премиера Бойко Борисов. Федерацията е изненадана, обезпокоена и обидена от това, че за МВР не се намери място сред 34 държавни структури, в които има ръст на заплатите, пише в позицията на полицаите.

Те настояват да започнат преговори за увеличение възнагражденията. По думите им търпението им не е оценено – „така, както изглежда неоценен трудът им в изключително тежки условия, въпреки многократните високи оценки, давани в публичното пространство, в това число и от министър-председателя Бойко Борисов“. Според полицаите увеличението на заплатите е адекватна мярка заради усложнената социално-икономическа обстановка, а също и заради работата им в условия на пандемия. 

Оказа се, че след суперлативите, които чухме за дейността на нашите колеги по време на извънредното положение и извънредната епидемична ситуация, както и след драстично увеличение на заплащането с до 30% в 34 агенции, министерства и комисии, изненадващо МВР отсъства от там. С други думи – оценката на Министерски съвет за нашата работа по време на пандемията и случилите се протести явно е много слаба. Казвам го иронично, колегите са изключително демотивирани от липсата на оценка на труда ни, а той е в полза на обществото. Това е основният подов да се чувстваме сериозно обидени”, заяви пред БГНЕС Илия Кузманов, заместник-председател на Управителния съвет СФСМВР.

Според Кузманов униформените няма да се съгласят на повишение на възнаграждението с до 10%, например, защото го считат за обидно ниско. Той е категоричен, че искането им за по-достойни възнаграждения не засягат само полицаите, а всички служители.

Включват се и колегите от „Пожарна безопасност и защита на населението“, тъй като те също са в процеса по прилагане на мерките на епидемията. Всички видяха огромните пожари около Хасково и Стара Загора какви усилия костваха на тези момчета. Не правим изключение за държавните служители и лицата на трудово правоотношение. Виждат се опашките пред бюрата за документи за самоличност, това също са наши колеги, които ежедневно са на първа линия и се намират в риск да бъдат заразени с вируса“, отбеляза Кузманов.

Като друг голям проблем той отчете и 10-те стотинки на час, които униформените получават, за да стоят в готовност по домовете си.Не смея да го нарека и обидно вече. Това е откровена дискриминация и експлоатация. В рамките на една събота или неделя вие получавате 2,40 лв., за да сте на разположение. Нещата трябва да бъдат променени. Не сме максималисти, отчитаме състоянието на държавата, но според нас минимумът трябва да бъде поне 50 стотинки на час“, категоричен е той.

Поне половината служители на МВР не са си получили наградите за работата им на първа линия по време на COVID-епидемията, отчита още Илия Кузманов. „Сега“ попита вътрешното министерство дали обещаните поощрения за полицейските служители на първа линия в борбата с пандемията са изплатени, но от пресцентъра не отговориха.

Прегледана: 1117

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече