„Global Research Metrics“: Повече от половината българи искат правителството да подаде оставка

0

- Advertisement -

Повече от половината българи искат правителството да подаде оставка, показва изследване на обществените нагласи на Global Research Metrics.

Проучването изтъква очакваната динамика през есента, както в политически, така и в икономически план. Според него в ситуацията на ежедневни протести и съпътстващи проблеми около COVID 19, ще бъде много трудно на ГЕРБ и ОП да останат на власт.

Очевидно е желанието на премиера Бойко Борисов да изкара докрай целия си мандат, но с всеки изминал ден, той губи рейтинг и това може да се окаже фатално за него, дори и да стигне до редовни избори.

Ако изборите са сега, голямата изненада в политическите нагласи е първото място на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов (18.3%), който изглежда, че получава част от вота на традиционно негласуващите българи (15.4%). БСП успява да консолидира електората си (17.9%), предвид евентуалния край на вътрешните борби в партията и заема второто място с минимална преднина. ГЕРБ поема основния рейтингов удар от протестите от една страна, а от друга – започва да се срива под натиска на Цветан Цветанов (1.9%), който изглежда ще отнеме част от твърдия електорат на ГЕРБ. Демократична България (5.7%) намира място в следващия парламент след множеството акции в последните месеци.

В патриотичния сектор ставаме свидетели на интересен обрат, където голяма част от избирателите на Обединени патриоти изглежда са се прелели към Възраждане (5.5%) в последните два месеца от началото на протестите. Този феномен може да се обясни с последователните действия на формацията на Костадин Костадинов и предаденото доверие на патриотичния вот от страна на ВМРО-БНД, който вот търси реално представителство. Формацията на Мая Манолова (2.3%) за кратко време, след регистрацията си, успява да събере значителен процент, но недостатъчен към днешна дата за влизане в следващия парламент. ВМРО-БНД (1.6%) изглежда става поредният партньор-жертва на ГЕРБ и към днешна дата не успява да събере достатъчна подкрепа за прескачането на четирите процента.

От проучването става ясно още, че в обстановка на политическа криза и постоянни протести, рейтингът на основните държавни институции показва засилване на тренда по отношение на недоверието на гражданите към държавата. Продължаващите повече от два месеца протести са вероятната причина за силното недоверие в Народното събрание (79.2%) и правителството (74.8%). Подкрепата към двете власти доближава рекордно ниски нива, което показва желанието на гражданите за промяна. Опитът за проект на нова конституция, изглежда, не успява да успокой общественото напрежение и не се възприема като желаната от гражданите посока.

Едно от исканията на протестиращите е оставката на главния прокурор и макар той да остава леко встрани от фокуса на протеста, данните сочат неодобрение от почти 80%. Множеството акции на прокуратурата явно не успяват да изградят доверие в гражданите и положителна оценка дават едва 8.2% от анкетираните. Съдът от своя страна, има традиционно ниско одобрение, но на фона на останалите институции задържа нормални нива на неодобрение – от 58.1%. Президентът е с най-високо одобрение – от 55.8%, като това е единствената институция с положителен рейтинг. Ясната и категорична подкрепа към протестите и системните критики към правителството са вероятните причини за сравнително високото одобрение към президентската институция. Неодобрението, което вероятно идва от поддръжниците на правителството, е 27.7%.

Проучването е изготвено от независими маркетолози със собствен ресурс през септември 2020 г. Размерът на извадката е 1036 респонденти на възраст над 18 години, чрез стандартизирано интервю „Лице в лице“. Средната възраст на респондентите: 44.2 години.

Източник: Pirinsko.com

Прегледана: 1615

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече