Резолюцията на ЕП за законността в България: Крах на почти всички текстове, защитаващи Борисов и Гешев

0

- Advertisement -

Цели 33 поправки от общо 50, предложени главно от Европейската народна партия (ЕНП) в резолюцията за върховенството на правото и закона в България, отпаднаха. Това стана на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент (ЕП). Прави впечатление, че де факто всички поправки на малтийската евродепутатка Роберта Мецола отпаднаха.

Тя нашумя в България, тъй като настоя в резолюцията да влязат случаите със съветниците на президента – Пламен Узунов и Илия Милушев, както и текст, в който се казва, че избягалият в Дубай от българското правосъдие Васил Божков финансира протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Текстът за даваните от Божков пари за протестите обаче беше оттеглен от Мецола още преди днешното гласуване, а Отровното трио моментално реагира на това действие, като иронзиира, че Мецола е предпочела да не ходи в съда заради Борисов – защото триото е щяло да заведе дело за твърдението, че протестите са платени от Божков.

Не са приети и поправките на българския евродепутат Ангел Джамбазки. Те основно бяха насочени срещу Истанбулската конвенция. В специален пост в профила си във Facebook, едно от лицата на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Атанас Чобанов коментира, че са приети поправки в параграф 7 на резолюцията.

Предложението за този параграф е следното: „ЕП изразява загриженост във връзка с продължаващата липса на разследвания за корупция по високите етажи, които да водят до осезаеми резултати; отбелязва, че корупцията, неефективността и липсата на отчетност продължават да бъдат широко разпространени проблеми в съдебната система и че общественото доверие в съдебната система продължава да бъде ниско поради впечатлението, че магистратите са податливи на политически натиск и няма равнопоставеност при раздаването на правосъдие; отбелязва увеличения брой разследвания на корупцията по високите етажи, включително по случаи с трансгранични аспекти, образувани срещу високопоставени длъжностни лица и известни обществени фигури; отбелязва със загриженост несъответствията между решенията на съдилищата от първа и от по-горна инстанция, които също така допринасят за липсата на окончателни и ефективни осъдителни присъди; изтъква необходимостта от провеждане на сериозни, независими и активни разследвания и постигане на резултати в борбата с корупцията, организираната престъпност и изпирането на пари, както и от задълбочено проучване на твърденията за корупция по високите етажи след звукозаписите, появили се през лятото на 2020 г., както и във връзка със скандала „Апартаментгейт“, скандала с къщите за гости, аферата с танкера (бел. ред. – „Бадр“), случая с крайбрежния имот в „Росенец“ и скандала, свързан с предполагаемото незаконно прехвърляне на пари от Българската банка за развитие (бел. ред. – част от новия глобален скандал с т.нар. досиета FinCEN), като всички те – взети заедно – говорят за дълбоки и системни слабости във връзка с принципите на правовата държава и антикорупционните мерки в България; освен това изразява загриженост от привлеклите по-слабо обществено внимание примери за недостатъци, свързани с принципите на правовата държава в България, например третирането на собствениците на апартаменти в „Сънсет ризорт“ в Поморие; приветства създаването на нова единна агенция за противодействие на корупцията в България; призовава българските органи да гарантират, че агенцията е в състояние да управлява ефективно целия си широк кръг отговорности, включително предотвратяването, разследването и отнемането на незаконно придобито имущество.“

За скандала с ББР е добавен изричен параграф, за да не се правят на ударени за какво става дума“, коментира Чобанов.

В случая с ББР точно „Биволъ“ изкара информация, че е правен банков превод между офшорни фирми, едната от които със сметка в ББР и те са свързани с известния Боян Петракиев – Барона. Osiris Global Trade е фирмата със сметка в ББР – тя е получила 31 милиона долара от Heptagon Global Trading.

„Биволъ“ има данните като част от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Osiris Global Trade е собственост на Александър Любомиров Димитров. Същият е собственик и на фирмата „Алгънс“, която има лиценз за търговия с оръжие.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 1321

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече