Протестиращ творец: Живеем в лошо написана пиеса за генерали, в която се говори на арогантен, беден и предубеден език

0

- Advertisement -

Според мен, ние, особено в последната година, живеем в една лоша пиеса, лошо написана, в която действащи лица са генералите. В която се говори на арогантен, беден, предубеден език. И в която нищо друго освен битките между партиите, ситуационните нападания няма. Това е една от причините да се подпиша с чиста съвест и пак бих се подписала, даже съжалявам, че не аз съм го инициирала. Защото в крайна сметка има основателни протести срещу нещо, което не бива и не може да остане така в този вид, и децата ни са на протестите. Ние къде сме?

Така коментира пред btv проф. Маргарита Младенова, преподавател, режисьор и създател на „Сфумато“ своят личен протест и подписката, с която миналата седмица 123 общественици поискаха 5 оставки в държавата: на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, на директорът на БНТ Емил Кошлуков и на председателя на парламентарната комисия по култура в НС Вежди Рашидов.

Нейният подпис е сред тези на други творци, които се обявиха против модела „Борисов-Доган-Пеевски“.

Освен това има някакво преобръщане на мерките на поведение, на мерките за действие, с глават надолу, през много от жестовете на тези, срещу които ние с подпис реагираме. Да речем, тази презумпция за виновност, която вече се вменява като нормално, законно средство за разлъчване на виновните от невинните. Този главен прокурор, който като един джигит се втурва, обявява кой е виновен. После виновният трябва да доказва, че не е виновен. Това са жестове, които не тръгват от него. Те озаконяват предубедеността в действията на нашите да речем управленци.“, смята проф. Младенова.

„Освен това, приписването на мотиви – нещо, което дълбоко ме възмущава. Ако някой реагира „срещу“, веднага отсреща посочването е – „Аз те знам, знам кой те е купил, знам на кого си представител“. Не, не знаете, господа. Не знаете и не допускате какви мотиви на поведение може да има отсрещния човек. Това, че преписвате своите мотиви на всеки човек отсреща, е крах, катастрофа на всякакви мерки и теглилки на общуване.“, каза тя. „Освен това стана така, че общество няма. Общност се сформира с нашите подписи – уголемява се списъка, както разбирам.

Но всичко е разпаднато. Няма общности.

Аз не си спомням нашето артистично съсловие да е било толкова разединено колкото е сега.“, смята проф. Маргарита Младенова. Не е просто къщата в Барселона – друго е по-зле „Освен това замеряне с високи думи, които отдавна дрънчат на ламарина, другата беда е папагалското говорене. Има едни политици, които говорят като по учебник – да го наречем брюкселски – това са 200 думи език, също беден език, от който половината думи са чуждици. Когато моите ученици започнат да ми разказват за една любовна среща и вкарват думата комуникация между момчето и момичето  – казвам „Стоп, стоп“.

Е, нашата цел, на хората на изкуството, е да завърнем словото.

Думата към словото. Словото е образ, енергия, идея, заряд – мярка за действие, за поведение. Това е основните неща, които имаме да правим, защото мисля, че изкуствата трява да преосмислят предмета си в тази деструкция на всякакъв вид цивилизационни бази.“, смята професора.

Отровното трио отива в Брюксел лично да запознае ЕП с корупцията в България „Гражданското поведение е изключително важно нещо, но човек НЕ Е на този свят, за да е просто политическо животно.Тази атрофия, това преувеличение на случването в поитката на междупартийните ежби и битки, за което вие имате заслуга или вина, не знам (бел.ред. медиите, журналистите), също не е естествена. Човекът не е затова тук. Човек трябва да има гражданска позиция, но да си дадеш сметка защо си тук. Да си зададеш въпроса и да му търсиш отговор е персонално, лично случване за всеки човек. И това е по-важно – това не бива да забравяме, отколкото кой къде стои, кой е зад гърба му и т.н.“, каза още тя.

„Има някаква световна амнезия на всички натрупани досегашни бази и като че ли „От мене започва летоброенет„, което е голяма глупост, което според мен е сигнал за умората на тази цивилизация да стъпи над предишното и да надгради и да потърси смисъла. Ние живеем в свят на готови отговори без въпроси. Това е страшно.“, обясни основателката на „Сфомато“. Всеки човек е уникален, не е просто електорат. Не просто част от 6 000 души, защото ето – „Вие сте 6 000 души, пък там стоят 1 милион“. Ама, НЕ Е  до това количествено съотношение мярката и отговорността на управляващите, подчерта тя. Аз вярвам, че в човека, който се ражда, стои повече от това, което проявява в живота си, това ми дава сила, завърши проф. Младенова.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 1723

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече