Харалан Александров: На въпроса кой ще управлява – Борисов или Радев, отговорът е Корнелия Нинова

0

- Advertisement -

В конфликта кой ще управлява Борисов или Радев, отговорът е Корнелия Нинова. Това каза в анализ за предаването „Беновска пита” на Канал 3 социалният антрополог Харалан Александров. Той и политологът доц. Татяна Буруджиева коментираха ситуацията в страната.

Всеки, който се има за демократ да спре да указва на другите какво да прави. Най-бързият и добър начин да докажеш, че си герой е да имаш враг. В момента, в който не сработва тази схема, се търси следващ враг.

Човек, който провокира мисленето на публиката, а не този, с който всички са съгласни, той е добър анализатор. Трябва повече мисъл и отговорност към демократичните ценности. Огромната част от българите седят пред телевизорите и не са толкова разделени„, изрази мнение Буруджиева.

Протестиращите избраха да започнат и да протестират точно между двете институции – МС и президентството. Институцията дава възможност всеки президент да вкара в нея свой смисъл. Самата идея за разбирането на тази институция води до конкретните действия и позициониране. Когато основната ти функция е да олицетворяваш народа, всеки президент преценява как да го направи„, коментира тя.

Нямаше нито един президент до този момент, който да не влезе в конфликт с изпълнителната власт, всеки влизаше. Президентът съвсем не е без власт, както се говори, изпълнителната власт е лишена от възможност да претендира за доверие, като няма мажоритарен вот“, добави Буруджиева.

В момента е много хейтърска ситуацията, каквото и да кажат, се намират групи, които да критикуват. Има псевдоусещане за пълна свобода, която е в рамките на свободия, няма уважение на достойнството на другия. Всеки смята, че може да пише и коментира всичко, познава или не„, завърши тя.

Харалан Александров, от своя страна, сподели:

Критерият за обективност е дали подкрепяш позицията на произнасящият се, опитва се да се установи монопол върху истината. Това се нарича тоталитарно състояние на ума, където не е допустима друга гледна точка. Лагерите се противопоставят един срещу друг и ако се опитваш да имаш балансирана гледна точка и двете страни те нападат„.

Процесите на прегрупиране са факт, живяхме във времена на доминация на ГЕРБ, опозицията не беше в добра кондиция, необходимостта от присъствие на несъгласни почти изсмука президента Радев и той влезе в тази роля. Нинова дава всички изгледи да поеме силна опозиционна роля, което ще даде основание на президента да се прибере. Сега Радев е освободен от необходимостта да бъде лидер на опозиционното мнение. В конфликта кой ще управлява Борисов или Радев, отговорът е Корнелия Нинова“, каза още Александров.

Инициативата за посещението на Каракачанов в САЩ е американска, ясно е, че нашите съюзници имат нужда от имат надеждни съюзници на тази територия, заради постоянните опити за дестабилизация на региона от руска страна. Христо Иванов има изключително важна роля – може да осигури представителство на прогресистката либерална класа„, обясни анализаторът.

Прегледана: 1146

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече