Преди влизането в Еврозоната: EЦБ поема контрола върху 5 български банки

0

- Advertisement -

Най-оптимистичният срок за влизането на България в еврозоната е 2023 или 2024 г

От днес Българска народна банка влиза в тясно сътрудничество с Европейската централна банка. От своя страна ЕЦБ поема директния надзор върху пет български банки – УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Юробанк България (Пощенска банка) и Райфайзенбанк България, съобщава „СЕГА“.

ЕЦБ ще отговаря и за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на директен надзор от БНБ, и за общите процедури за всички поднадзорни лица. ЕЦБ ще разполага с определени директни правомощия по процеса на издаване на лицензии и одобрения, издаването на общи препоръки, указания и инструкции, планиране и осъществяване на инспекции, включително и поемане на директен надзор над по-малко значими институции.

Радослав Миленков – подуправител, ръководещ „Банков надзор“, ще бъде представителят на БНБ в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.

Тясното сътрудничество с европейските банкови институции бе поставено като условие за влизане на страната ни в обменно курсовия механизъм ERM2, наричан още чакалнята за еврозоната. България влезе в чакалнята през юли т.г., след като бе преодоляно последното препятствие – увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. Това стана, след като държавната Българска банка за развитие придоби 18.35% от капитала на ПИБ за 140  млн. лв., а още  7.87% бяха купени от Valea Foundation на чешкия бизнесмен Карел Комарек.

Най-оптимистичният срок за влизането на България в еврозоната е 2023 или 2024 г. 

Прегледана: 1682

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече