Очаквано: „Спешната“ помощ за бизнеса заради пандемията се отлага за ноември

0

- Advertisement -

2000 фирми чакат на опашка за 200 млн. лева за покриване на текущи разходи

Близо 2000 фирми алармират, че все още нямат достъп до широко рекламираните от правителството субсидии за средния бизнес заради ковид кризата. Става дума за пари, които уж щяха да се отпускат спешно на отговарящи на критериите предприятия, за да покрият неотложни текущи разходи – за ток и горива, за суровини и материали, за заплати и осигуровки и др, съобщава „СЕГА“. 

За целта бяха пренасочени средства от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Заедно с  добавката от държавния бюджет общият ресурс е значителен –  200 млн. лева. Минималната помощ е 30 000, а таванът е 100 000 лева – в зависимост от представения от кандидата проект за финансиране.

Но субсидия все още никой не е получил.  

Стартирането на мярката „Подкрепа на средните предприятия за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19“ доста закъсня – включително и защото се чакаше одобрението от Брюксел. Но се оказва, че и самата процедура по отпускане на средствата е тромава и бавна. А интересът към субсидиите е сериозен – подадени са 1932 заявки за финансиране на проекти на обща стойност 263 688 340.21 лв.

Взимаме мерки за ускоряване на работата, уверява съобщение на Министерството на икономиката, разпратено до медиите. От МИ признават, че са били бомбардирани от „множество запитвания от кандидат-бенефициентите за хода на оценителния процес“.

И се опитват да обяснят на какво се дължи голямото чакане:

Тъй като средствата са основно от ОПИК, процедурата се движи от ръководството на оперативната програма.  о е сформирало комисия за оценка на проектите, която има нужда от доста време, за да си свърши работата по правилата. 

Процедурата е такава, че комисията първо събира от НАП и НОИ по служебен път информация за фирмите кандидатки (чрез Информационната система Мониторстат). Едва след това започва „селекцията“ – чиновниците оценяват дали фирмите и техните проекти отговарят на критериите за подпомагане. 

Отсяването отнема поне три месеца.

Само че  за бизнеса, който трупа нови и нови оперативни разходи в напразно очакване да получи финансово рамо, подобни срокове са безумно дълги. Очевидно и в Министерството на икономиката са си дали сметка за абсурда, защото сега информират, че управата на европрограмата ОПИК си е поставила „амбициозната цел този срок да бъде съкратен наполовина и в средата на ноември да бъдат обявени резултатите“, посочват от МИ. От ведомството уточняват, че това е максимално възможното ускоряване, защото си има установени със закон срокове за работа на оценяващите комисии. 

Например на кандидатите трябва да се даде време за отстраняване на пропуски и неточности в документите  – минимум една седмица. Освен това фирмите имат право да възразят, ако комисията неправилно е преценила, че не отговарят на условията за  подпомагане. И за това срокът е поне една седмица. После пък е необходимо време за разглеждане на постъпилите възражения.

От МИ посочват, че ще бъде съкратена самата процедура по оценяване – чрез опростяване на правилата за оценка и бързо публикуване на окончателните резултати.  Освен това е изготвена заповед за промяна на условията за кандидатстване, което ще позволи изплащане на цялата или поне на част от субсидията веднага след сключване на договорите с одобрените кандидати.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 979

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече