Близо 80 милиона лева са изтеглените безлихвени кредити заради кризата с COVID-19

0

- Advertisement -

Одобрените безлихвени кредити заради епидемията от коронавирус у нас са за близо 80 млн. лв. Това показват най-скорошните данни на Българска банка за развитие. Общо получените кандидатури са над 30 500 броя, като почти 19 000 от тях са одобрени, съобщава „Монитор“.

837 искания се разглеждат в момента. Близо една трета от общия брой са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи. Средната стойност на одобрените заеми е 4 228 лв. Крайният срок за кандидатстване е до края на годината.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лв., отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лв.

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Партньори по Гаранционната програма за предоставяне на безлихвени кредити са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция. С партньорите ББР сключи гаранционни споразумения за 149 427 500 лв.

Близо 55% от средствата са договорени. Останалите са на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 1611

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече