Защо СДВР пази в строга тайна наказания за полицейско насилие?

0

- Advertisement -

Само двама униформени са осъдени при 545 прокурорски преписки

Не само прокуратурата упорито не казва дали разследва случаите на полицейско насилие от пърия ден на антиправителствения протест, но и Столичната дирекция на МВР пази в тайна какви точно наказания са получили на органите на реда, които са употребили прекомерна физическа сила. На 27 юли СДВР съобщи в единствено, че на четирима полицейски служители са наложени „съответните дисциплинарни наказания“, съобщава „СЕГА“.

Българският хелзински комитет подаде заявления по реда на Закона за достъп до обществена информация, за да изясни какви точно мерки са предприети срещу провинилите се униформени. Нито МВР, нито СДВР обаче са отговорили в законоустановения 14-дневен срок. От Столична полиция не е бил изпратен и входящ номер на заявлението, нито впоследствие са отговорили на имейл със запитване за движението на преписката. На 8 септември служител на БХК, който е отишъл лично в СДВР, е бил информиран, че документът е входиран, но „не се отработва“. 

По-късно същия ден е получен и отговорът от МВР, в който въпросът се препраща по компетентност отново към СДВР с нов 14-дневен срок за отговор. В писмото се акцентира, че ЗДОИ не се прилага по отношение на информация, която представлява лични данни, или достъпът до която е уреден в друг закон като Наказателно-процесуалния кодекс. Следва обаче да се отбележи, че според юристите на БХК поисканата информация категорично не попада в нито една от посочените хипотези.

Безнаказаността на полицейското насилие е дългогодишен проблем в България. По данни от годишните доклади за дейността на прокуратурата и разследващите органи за периода 2017-2019 г. са били образувани 545 прокурорски преписки за полицейско насилие, като 141 от тях са прераснали в досъдебни производства. В съда обаче са внесени едва осем прокурорски акта, а осъдените са само двама, припомня БХК.

Прегледана: 1617

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече