„Отровното трио“ излезе с обръщение към чужди посолства у нас

0

- Advertisement -

Да не допускаме повторение на „кървавата сряда“ на Борисов и Гешев, призоваха протестиращите

Протестите в столицата продължават, като всяка вечер протестиращи  се събират в триъгълника на властта, а на стената на президенството снощ имаше прожекция на бисери на премиера Бойко Борисов. Протестиращите блокираха булевард „Цар Освободител“. За тази сутрин пред бившия Партиен дом е планирано второ Велико народно въстание. Вчера организаторите на протестите излязоха с обща декларация, призовавайки да не се допуска повторение на „кървавата сряда“ на Борисов и Гешев. 

Категорично заявяваме, че всички заедно сме непоколебими в усилията си и призоваваме да не се допуска полицейски произвол и насилие, както и опити за провокация, организирани от управляващите, с цел да се дискредитира мирния граждански протест. Не допускайте да се повтори „кървавата сряда“ на Борисов и Гешев!„, написаха в обща позиция участвалите в срещата.  

Часове по-рано вчера „Отровното трио“ излезе с обръщение към посолствата на държавите-членки на ЕС у нас, представителството на ЕК и посолствата на САЩ и Великобритания, в което изтъква поредица от нарушени демократични принципи от страна на управляващите. Според обръщението създалото се напрежение в първите дни на септември заплашва гражданския мир в страната и не може по никакъв начин да се съотнесе към една европейска страна. 

Всекидневните мирни граждански протести в страната продължават повече от два месеца. Те са протест срещу нарушаване на основни граждански права в България, чудовищна по размерите си корупция и погазване принципите на демокрацията. Престъпното срастване на изпълнителната и съдебната власт ескалира напрежение в управлението, което предприе действия не срещу язвите, изброени по-горе, а срещу мирно протестиращите граждани, чиито брой се увеличава с всеки изминал ден. Отказът от диалог и безсилието на властта я доведоха до силово нападение срещу мирните протести на гражданите и предприемане на редица противоконституционни мерки, довели до много пребити и обгазени хора, малтретирани от полицията протестиращи и незаконни арести„, изтъква в обръщението си триото.

Оттам напомнят, че са погазени ключови принципи – върховенство на закона, пазарна икономика, стабилна демокрация, невъзможна при фалшифицирането на избори. Вместо това от 1-и до 6-и септември имаме над 120 незаконно арестувани протестиращи, над 300 обгазени по време на протеста на 2-ри септември, над 100 малтретирани от полицията граждани. Полицията отказва пълна информация, пише триото. „Наясно сме, че заради характера, статута и ангажиментите, които са Ви вменени, не можете да вразумите властта в България, но можете да предадете информацията, която Ви предоставяме, на Вашите правителства. Декларираме, че ще продължим да протестираме мирно, като съзнателно гражданско общество, до постигане на целите ни.“, се казва още в обръщението. 

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 1790

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече