Политолог: Контрапротестиращите са провокация от страна на властта

0

- Advertisement -

Контрапротестът се опира върху властта и затова е агресивно явление. Това заяви пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с опита на контрапротестиращи вчера да премахнат част от палатките пред Ректората на Софийския университет.

Снимка: БГНЕС

По думите му блокирането на кръстовища в София е старо протестно явление:

Това е стандартна софийска процедура от началото на 1990-а година. Това е начинът, по който хората показват гражданско неподчинение. Ще има спорове доколко е правилно, но като си казал, че си граждански неподчинен, ти заявяваш, че нарушаваш някакви правила, иначе нямаше да е неподчинение„.

В предаването „Преди всички“ проф. Дайнов коментира, че когато протестите са автентични, дори и да се срещнат демонстрации с различни политически пристрастия, както през 90-те години „сини“ и „червени“, няма опасност от насилие:

Спомнете си, имаше размяна на реплики, но насилие не е имало. Контрапротестиращите не са с автентични позиции, а са провокация от страна на властта„.

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция проф. Дайнов определи като чудовищна провокация:

Това е възможност за счупване на държавата, властта да счупи държавата, опитвайки се да нахлузи своя Конституция върху едно общество, което не иска тази власт„.

Политологът изказа очакване за ескалация на провокациите от страна на властта и на нейните контрапротести.

Прегледана: 2691

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече