За първи път! Риалити звездата Размиг Чакърян идва у нас за арменски кулинарен форум

0

- Advertisement -

Любителите на арменската кухня ще се зарадват да научат, че у нас ще гостува риалити звездата Размиг Чакърян, чието шоу е едно от най-популярните в Армения. Гуруто ще вземе участие във форум, организиран от „Шефс Клуб Кавказ“. Събитието ще се проведе през август в столицата, като под внимание ще бъдат взети всички противовирусни мерки.

В изложението ще се включат и други утвърдени чуждестранни шефове, както и известни родни готвачи, които ще дегустират специалитетите.

Арменската кухня е най-древната в региона на Кавказ и датира от преди около 2000 години.

Първоначално гозбите са се приготвяли в грънчарски съдове, а печивата – в специална фурна, наречена „тонир“. Всъщност именно хлябът е на особена почит в страната. Нарича се „лаваш“ и без него на масата не се сяда.

Характерно е и широкото използване на билки и подправки – над 300 вида диви цветя и лечебни растения са познати в тази древна кулинария, а някои от тях се използват дори като основно ястие. 

„Ние сме изключително гостоприемна нация. Никой домакин не би допуснал чинията ви да остане празна. Често се случва дори да се обидим, ако не сте си опитали от всичко, сложено на масата“, разказва Размиг Чакърян.

След насъщния, без съмнение на почит са кайсиите – те са символът на тази приветлива и слънчевата страна. Плодът се отглежда повече от 3000 години и от него се приготвят разнообразни храни, че даже и напитки, като вино например.

А ако сте любители на местото, трябва да знаете, че то винаги присъства на трапезата, като най-често се приготвя на барбекю със задължителна предварителна марината.

Освен скара, Размиг Чакърян и неговите колеги ще представят и спас, бозбаш (различни видове супа) и, разбира се, известната долма, която се прави от кайма, обвита в лозови листа.

Ще има и риба, по специална арменска рецепта, наречена кутап. „В езерото Севан се отглеждат различни видове, но най-вкусната е пъстървата, която наричаме „кралска риба“. Тя се вари, задушава, пържи или се готви на шиш или на въглища“, разказва готвачът.

Предаването на Размиг Чакърян е с изключително висок рейтинг не само благодарение на уменията му с черпака, но и заради темпераментния му дух. Подобно е на „Хелс Китчън“, но се обръща по-голямо внимание на традиционните манджи, вместо на Рибай стек или миди Сен Жак.

Прегледана: 2571

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече