Румен Радев: Готов съм със служебно правителство

0

- Advertisement -

Решения на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват, коментира държавният глава

Президентът Румен Радев е готов със служебно правителство, ако кабинетът „Борисов 3“ подаде оставка, за което 22 дни хиляди българи настояват по улиците на България. „Няма намеса в другите власти. Служебното правителство е ясен конституционен инструмент и ако някой се страхува от конституцията, това означава ли, че трябва да я отменяме?“, отговори Радев на репортерски въпрос, съобщава „СЕГА“.

После допълни, че професията му на пилот го е научила винаги да е готов за всяко начинание. „Гордея се с моята професия. Уважавам всички професии, включително и тази на българските пожарникари, които вършат една високо рискова и отговорна работа“, допълни държавният глава, препращайки към професията на Борисов.

Според Радев протестите срещу управляващите са необратими и „всяко упорство на кабинета и на главния прокурор ескалира кризата“. „Неслучайно отдавна призовах и Борисов, и Гешев да си подадат оставката, няма друг изход от кризата“, каза още той.

Радев допълни, че след оставките, трябва да се „проведат честни избори и машинно гласуване, както повелява законът“.

Относно новия запис, в който глас, приличащ на Борисовия, обижда държавния глава, президентът каза: „Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води срещу президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и те трябва да носят чуждия позор„. Според държавния глава призивите на премиера за диалог и единение са измамни, тъй като по телефона говори друго.

Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато министър-председателят системно гази и законите, и Конституцията, и обществения договор, какво очаквате от гражданите, които са решили, че така няма да живеят“, каза държавният глава. Той определи протестите като исторически момент.

Прегледана: 2427

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече