В Топ 10 сме по брой осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека

0

- Advertisement -

Министерският съвет прие решение за внасяне в Народното събрание на Седмия годишен доклад за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по дела срещу България за 2019 г, съобщава „Дарик“.

В него е отчетено, че страната ни излиза от челната десетка по брой осъдителни решения на ЕСПЧ за първи път от 1995 г., което е отразено и в годишния доклад на Съда, публикуван през януари т.г.

За изминалата 2019 г. България слиза с 5 позиции в класацията от 7 на 12 място по брой осъдителни решения, в които Съдът е намерил поне едно нарушение на Конвенцията. ЕСПЧ е постановил 13 осъдителни решения срещу България, като за сравнение през 2018 г. те са били 27.

Темите на доклада са обособени в три части. В първата част е представена актуална информация за броя на осъдителните решения за изминалата година, броя на висящите жалби пред ЕСПЧ, както и, в резюме, някои решения на ЕСПЧ срещу България, постановени през годината.

Втората част съдържа информация за решенията на ЕСПЧ срещу България във фазата на изпълнение, като се посочва, че страната ни е приключила изпълнението по 56 решения на Съда.

Третата част засяга основни проблеми, произтичащи от решенията на Съда и посочва мерките, който законодателната, изпълнителната и съдебната власт следва да предприемат за успешното изпълнение на решенията и предотвратяване на бъдещи нарушения на Конвенцията и осъдителни решения срещу България.

Прегледана: 1315

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече