Прокуратурата копае край Червен бряг в търсене на радиоактивен боклук

0

- Advertisement -

Следствените действия са по делото срещу Бобокови и бившия зам. министър на околната среда

В района на бивше ТКЗС край Червен бряг под ръководството на Специализираната прокуратура са започнали действия по разравянето на голямо количество отпадъци с неизяснен произход, съобщава БНТ.

Преди две седмици станало ясно, че площадката на бившето ТКЗС е ползвана за незаконно депониране на отпадъци и се установи, че е възможно част от тях да са заровени.

На място са наблюдаващите прокурор по разследването, по което са обвиняеми бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови, той като има данни, че незаконно заровените отпадъци може да свързани с фирми на бизнесмените и с незаконната дейност на уличените като участници в организирана престъпна група, добавя Националната телевизия.

Заради риск за здравето на хората, районна е отцепен. Възможно било част от отпадъците да са радиоактивни и на място има екипи, които постоянно да замерват радиоактивността.

Голямо количество загробен опакован боклук с неясен произход е открит в местност в Червен бряг. Уведомена е Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен, обяви БГНЕС още на 30 май т.г.

Източник: iStock

Кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов е получил сигнал и веднага е предприел мерки, стана ясно тогава. „Това са пакети опакован боклук, от които Общинският инспекторат е взел някакви малки части и там е видял, че наистина количествата са сериозни“, поясни той.

Зариван е отгоре с пръст. Може би е около 30-50 кубика според техните първоначални оценки, като са се обадили веднага на полицията.

„Той е между Пети квартал и Червен бряг в едно изоставено старо ТКЗС. Боклукът какъв е, колко е, може би ще разберем от понеделник нататък заедно с РИОСВ като дойдат“, каза Костадинов. Кметът е разпоредил тогава да бъдат сложени сигнални ленти, за да не се допускат хора до мястото със загробените отпадъци. 

Прегледана: 1064

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече