Синдикатите настояха за значително увеличаване на заплащането за нощен труд

0

- Advertisement -

КТ „Подкрепа“ и КНСБ внесоха 101 000 подписи в социалното министерство с искания за повишаване цената на нощния и извънреден труд, съобщава в. „СЕГА“.

На първо място уреждане на заплащането на нощния труд. Заедно с него се иска да се заплаща и времето за разположение. Хората искат достойно заплащане и на извънредния труд„, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че такъв труд трябва да се допуска само в производствата с непрекъсваем процес.

Илюстративна снимка Източник: www.burgasnews.com

Освен , сред исканията са още реално отчитане на полагания извънреден труд и заплащането му, както и времето, през което работниците са в режим на разположение на работодателите. Подписите са събрани в рамките на проведената национална акция, организирана от синдикатите под надслов „Заедно да защитим труда си“.

Днес извънредно ще заседава и Националният съвет за тристранно сътрудничество. Бизнес, синдикати и държава се събират за първи път присъствено от 13 март, когато бе въведено извънредното положение у нас заради коронавируса. Те ще дискутират проекта на постановление, с което схемата за запазване на работните места, известна като 60 на 40, да се продължи до края на септември.

Освен че ще отпаднат редица пречки пред бизнеса да продължи да я ползва или да се включи, ако до момента не го е направил, ще се даде и възможност по схемата в някои сектори да се наемат безработни. Предлага се още компенсациите да са на базата на осигурителния доход за месец май. 

Прегледана: 1229

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече