Изненадващо! Спецсъдът оправда Прокопиев, Дянков и Трайков по делото EVN

0

- Advertisement -

Прокуратурата ще протестира решението

Специализираният наказателен съд оправда издателя на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев по делото за продажбата на миноритарния дял в EVN. Оправдателни присъди получиха и бившият финансов министър Симеон Дянков, както и бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Според съдебния състав това, в което ги обвиняват, не е престъпление, съобщава в. „СЕГА“.

Снимка: БГНЕС

Съдът отхвърли обвиненията и срещу изпълнителния директор на инвестиционния посредник „Булброкърс“ Радослав Рачев и мениджърите в дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Прокуратурата обяви, че ще протестира решението на съда. В Туитър Иван Гешев коментира „Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси.“

Двама бивши министри вършат престъпления и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров – брат на бившия следовател Петьо Петров-Еврото.

Иво Прокопиев беше обвинен, че в края на март 2010 г. се е изказал в полза на продажбата на миноритарния дял в ЕВН пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Така той подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление. Дянков беше подсъдим за оказван натиск върху тогавашния ръководител на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

За изпълнителния директор на инвестиционния посредник „Булброкърс“ Радослав Рачев и мениджърите в дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев прокуратърата искаше по 2 години и половина затвор. Служители на фирмата „Булброкърс“, избрана за инвестиционен посредник при продажбата, са обвинени за занижаване на минимална цена на една акция, като така е нанесена щета за над 20.8 млн. лв. По време на делото нямаше никакъв отговор от прокуратурата на въпроса защо им е на брокерите да занижават цена при продажба на акция на свободния пазар, след като те печелят от по-високите цени.

Трайчо Трайков беше обвинен за безстопанственост, защото е апортирал дяловете на държавата в Държавната консолидационна компания, т.е. изпълнил е решението на правителството. Впоследствие тези дялове са продадени през фондовата борса.

На подсъдимата скамейка няма нито един човек от Агенцията по приватизация, въпреки че точно тя е в основата на сделката. Тогавашният й шеф Емил Караниколов в момента е министър на икономиката.

В последната си дума пред съда бизнесменът Иво Прокопиев заяви, че т.нар. „Дело ЕВН“ е част от продължаващ с години систематичен натиск върху редакционна позиция на „Капитал“ и „Дневник“ и върху него като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България.

В туитър акуанта си главният прокурор Иван Гешев коментира:

„Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот.“

Прегледана: 958

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече