Хашим Тачи обвинен във военни престъпления

0

- Advertisement -

Новината избухна в Косово като бомба. Срещу президента Хашим Тачи е повдигнато предварително обвинение за военни престъпления. Става дума за гонения, изтезания и убийства на сърби и роми по време на войната в Косово, съобщи Дойче Веле.

Предварителното обвинение срещу президента Хашим Тачи, бившия председател на парламента и сегашен лидер на Демократическата партия на Косово Кадри Весели, както и срещу осем други високопоставени представители на някогашната Армия за освобождение на Косово (АОК) са свързани с времето на войната в Косово 1989-1999.

Става дума за престъпления срещу сърби, роми и представители на други етнически групи. Това бе обявено от прокурора на специализирания съд в Хага, разследващ военните престъпления по време на войните в бивша Югославия. Президентът Тачи, Весели и другите би трябвало да отговорят за около 100 убийства.

„Шокирани и ужасени“

Президентът Хашим Тачи, Кадри Весели и представители на всички институции и партии в Косово заявиха, че са „шокирани“ и „ужасени“ от новината.

Обвинението засяга водещите политици на Косово в много неблагоприятен момент. То бе обявено непосредствено преди планираната среща между Сърбия и Косово във Вашингтон.

По покана на извънредния пратеник на американския президент Доналд Тръмп за диалога между Косово и Сърбия – Ричард Гренел, на 27 юни трябваше да се състои среща на високо ниво в Белия дом. Хашим Тачи и неговият сръбски колега Александър Вучич бяха потвърдили участието си, дори се говореше за възможен пробив в прекъснатия от две години насам диалог между Косово и Сърбия.

Тачи, който вече бе потеглил за Вашингтон, трябваше да прекъсне пътуването си. И да се върне обратно в Косово. Планираната за събота среща в Белия дом не е официално отменена, но и косовският премиер Авдула Хоти междувременно обяви, че няма да лети за Вашингтон.

„Свещената“ война

Председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели, който също е сред обвиняемите, заяви пред пресата, че зад обвинението се криел „опит за пренаписване на историята на Косово“. Ето какво каза още Весели:

„Сърбия е вършила престъпления в Косово. Поради това множество представители на Сърбия бяха признати за виновни от Хагския трибунал“.

Той самият бил готов и „упълномощен“ още веднъж „да защити Косово, неговата свобода и независимост“, каза Весели и допълни: „Освободителната война, водена от Армията за освобождение на Косово, беше свещена, това бе война за свободата и независимостта на Косово“. Както Тачи, така и Весели във всички свои досегашни изявления са казвали, че са готови да застанат пред съда в Хага и да се защитават.

Без осмисляне и без наказание

В последните дни сръбският президент Вучич бе на държавно посещение при руския президент Путин. И той, и други високопоставени сръбски политици засега се въздържат да коментират последното развитие на нещата. В някои сръбски медии новината все пак бе определена като „драматична“ и „напълно неочаквана“.

И ЕС не пожела да коментира действията на съда в Хага. „Институциите в Брюксел подкрепят работата на извънредния съд и на прокуратурата“, каза говорителят на Европейската комисия Петер Стано. Германският депутат от Зелената партия Мануел Сарацин, който е председател на Дружеството за Югоизточна Европа, приветства обвинението: „20 години след войната твърде много от военните престъпления не са нито осмислени, нито наказани. Без сериозен опит за справедливост помирението и трайният мир едва ли са възможни“, каза той.

Прегледана: 1546

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече