Радев наложи вето върху Закона за създаването на нова НСО

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев обяви миналата седмица, че днес ще наложи частично вето в промените на Закона за МВР. Това вече е факт, съобщава Frofnews.bg.

Промените бяха приети на 11 юни. Те предвиждат създаване на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, правоприемник на Специализирания отряд за борба с тероризма и на Главна дирекция „Национална полиция“, според вкараните текстове.

Новата структура ще предотвратява и пресича терористични действия, ще освобождава заложници, ще задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи. Предвидено е обаче и възможността дирекцията да опазва обществения ред, както и да охраява най-високопоставените лица в държавата плюс чиновници, които изполняват важни функции и се предполага, че са застрашени от враждебни действия.

Именно тези промени предизвикаха огрицателен обществен отзвук, защото се дупбилат функции с тези на Националната служба за сигурност и освен това ще се налеят нови милиони на данъкоплатците, за да се издържа новата структура в МВР.

Според президента промените в закона не отговарят на критериите за ефективност, ефикасност и  безопасност, от които трябва да се ръководи всяко решение в сферата на националната сигурност.

Прегледана: 3039

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече