Бивш шеф в НСО: Снимките на премиера показват, че някой системно е снимал

0

- Advertisement -

Ген. Миланов подчерта, че има пропуски в системата за национална сигурност

Събирането на жандармерията и отряда за борба с тероризма от формална страна не е проблем, но ако бъдат смесени функционално, става проблем. Жандармерията има социална функция, тя е полиция, докато отрядът за борба с тероризма е много специфичен, подготовката е насочена срещу много тежки престъпления“.

Това коментира пред БНР ген. Румен Миланов, бивш началник на НСО, по повод промените в Закона за МВР.

По думите му възможността за избор коя служба кого да охранява ще поражда редица проблеми, „това ще намали потенциала на НСО, разходите ще бъдат не добре изчистени, координацията ще бъде нарушена и ще се създаде една какофония“.

Вероятно има политическа мотивация да се създаде друга служба, която да не е на подчинение на президента. Но това не са носни кърпички. Тези структури са тромави, инертни и с тях трябва да се работи внимателно. Подходът да правим системни промени, които не са достатъчно обмислени, крие опасност за ефективността и на МВР, и на НСО“.

Ген. Миланов подчерта, че има пропуски в системата за национална сигурност и доказателство за това е, че някой може да снима премиера, докато спи:

Идва въпросът за личното обкръжение на ВИП лицата… Другият въпрос е откъде може да дойде този проблем. Снимките показват, че някой системно е снимал. Дали може да са служители на НСО, тече проверка. Служителите около него са от години при него… Това, което виждаме със снимките, отваря въпрос за една по-хомогенна система за национална сигурност и охрана на нашите държавни ръководители и за изясняване на тяхното обкръжение“.

Прегледана: 2357

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече