Борисов се ядоса: КЕВР прави глупости и ще обсъдим смяна

0

- Advertisement -

Парното няма да поскъпне, а ще поевтинее с 14% от юли, упорства шефът на енергийния регулатор

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прави глупости. И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна, заяви премиерът Бойко Борисов, докато оглеждаше строителстовото на обходния път на Габрово.  „Такива глупости не може през седмица-две да правят“, посочи Борисов, цитиран от в. „СЕГА“.

След неколкодневно мълчание по темата, но само час след премиерската закана, от КЕВР най-сетне проговориха: „Парното и топлата вода ще поевтинеят с 14% за новия есенно-зимен сезон, обяви председателят на комисията Иван Иванов. За София цената ще падне дори с повече – с около 15 на сто, добави той.

Не вярвайте на всичко, което се пише. Хората трябва да бъдат спокойни. Единствената цел е да се предизвика паника“, даде трактовка на новините инж. Иванов.

Снимка: vitoshanews.com

Днес КЕВР има заседание за цените от 1 юли, но финално решение ще се вземе в края на юни.

По-рано в Габрово премиерът Борисов каза, че ще обсъди смяна на ръководството на държавния регулатор заради прогнозите за поскъпване на топлото, при положение че договореното намаление с „Газпром“ било в размер на 42%.

Към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече, а те казват – ще вдигнем с 20% цената на топлофикациите. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигахме цените”, коментира премиерът Борисов.

„КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават”, закани се Борисов и добави, че мандатът на настоящото ръководство на регулатора изтича и той ще говори с народните представители по въпроса.

По думите на Борисов преговорите с „Газпром” са били изключително тежки, а КЕВР сега прави глупости.  Днес регулаторът трябва да обсъди увеличение на цената на топлото за София с 22%, с 15 до 18 на сто за Бургас, Враца и Разград.

Председателят на КЕВР каза на онлайн брифинг след заседанието, че медиите са се объркали и че не са разбрали, че топлоенергията през следващите 12 месеца от 1 юли ще е по-евтина с 14% в сравнение с предния отоплителен сезон.

Според него било неправилно да се сравнява  месечната цена за  май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия за целия период от 1 юли 2020 до юни 2021 г. На практика обаче така Иванов призна –  наистина се планира от 1 юли цената на топлината енергия да се повиши спрямо майската с цитираните вече проценти, достигащи 22% за София.

Инж. Иванов потвърди, че неговият мандат е изтекъл още на 2 април, както и на още четирима други от ръководството на КЕВР. „Единствената причина да продължа да изпълнявам правомощията на председател на комисията е, че в закона е записано, че това е до избор на нови членове“, поясни той.

По закон комисарите по енергийните и водните въпроси се предлагат и избират от парламента. До момента в Народното събрание няма процедура за избор на нови членове на КЕВР, няма и внесени персонални предложения. 

Шефът на КЕВР допусна, че след изказването на Борисов процедурата ще бъде спешена, обобщава в. „СЕГА“.


Прегледана: 851

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече