Близо 300 000 малки фирми ще купуват ток от енергийната борсата от октомври

0

- Advertisement -

От 1 октомври 2020 г. малките небитови потребители вече ще купуват ток от електроенергийната борса. Става въпрос за около 300 000 потребители. На практика това е дългоочакваната либерализация на пазара на електроенергия започва с изваждането на дребния бизнес от регулирания пазар. Това става възможно с промени в Закона за енергетиката, които парламентарната енергийна комисия одобри на първо четене по предложение на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, съобщава в.“СЕГА“.

Основният подтик за мащабната промяна дойде от Брюксел. До началото на следващата година България трябва да вкара в своето законодателство европейска директива, която ни задължава стопанските субекти да преминат от регулиран към свободен пазар, а на регулирания да останат единствено битовите. „Това Европейската комисия разглеждат като един преходен период, до който ще излязат на свободния пазар и всички битови потребители”, обясни енергийният министър Теменужка Петкова, която застана зад промените.

Управляващите бързат с измененията, тъй като от 1 юли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да излезе с решение за следващия ценови период, който ще се простира до 30 юни 2021 г. Затова за небитовите клиенти, които отиват на борсата, се предвижда следващото ценово решение на енергийния регулатор да важи само за трите месеца от 1 юли до 30 септември 2020 г.

Снимката е илюстративна, pixabay.com

Що се отнася до датата 1 октомври, от която влиза в сила новото положение, управляващите обясниха, че са я избрали, за да не се налага фирмите да си търсят доставчици през зимния период, когато цената на енергията ще бъде по-трудна за прогнозиране. А в момента цените на свободния пазар са благоприятни, обясни Теменужка Петкова.

Реформата получи подкрепата и на КЕВР.

Зад промените застанаха и електроразпределителните дружества, които обаче поискаха на второ четене на законопроекта да се обърне внимание на практическите проблеми, възникващи около реформата. По-конкретно откроиха въпроса с администрирането на договорите, които доставчиците на енергия ще трябва да сключат със своите клиенти. Става въпрос за поне 600 000 договора, уточниха търговците. И помолиха КЕВР да изработи примерни общи условия.

Опозицията в лицето на БСП определи промяната като необходима, но се въздържа да подкрепи законопроекта на първо четене.

Прегледана: 324

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече