Преизбраха доц. Диана Ковачева за омбудсман на България

0

- Advertisement -

„За“ кандидатурата й гласуваха 173 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 3

Омбудсманът Диана Ковачева запази поста си след като беше преизбрана с подкрепата на всички парламентарни групи. Вотът се осъществяви явно чрез компютъризираната система за гласуване на парламента, като „за“ кандидатурата й гласуваха 173 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 3. Това не беше изненада, тъй като номинираната от ГЕРБ Ковачева беше единственият кандидат за обществен посредник между гражданите и властта. Припомняме, че тя пое поста от Мая Манолова през 2019 г., когато Манолова се оттегли заради участие в местните избори.

„Правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат остоявани с ум, сърце и всеотдайност. Благодаря ви за подкрепата и за доверието, което ми гласувахте. Такова доверие задължава. Такова доверие е знак и към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на Народното събрани еи има заявка за добро сътрудничество в нелеката задача на защита правата на човека“, заяви новоизбраният омбудсман Диана Ковачева от парламентарната трибуна.

Тя обърна внимание, че тази година през месец април се навършиха 15 години от избора на първия обществен защитник на Република България.

„За мен е чест , че съм четвъртият омбудсман и поемам институцията от ярки професионалисти. Познавам добре работата на омбудсмана и мога да кажа, че тя не е лека. Да се защитават правата и свободите на гражданите си струва всяко усилие. Правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат остоявани с ум, сърце и всеотдайност, каза още Ковачева.

Припомняме, че съгласно Закона за омбудсмана общественият защитник се избира именно от Народното събрание в условията на публичност и прозрачност за срок 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.

Коя е Диана Ковачева?

Доц. Диана Петкова Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в град София. Получава образованието си в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Магистър е по право на ЕС в Софийския университет и в Университет Нанси II, Франция. Професионалният й опит започва като научен сътрудник в Институт за правни науки, БАН- По-късно е директор на Transparency International – България. В периода 2011-2013 г. заема поста министър на правосъдието. Зам.-омбудсман е от 2016 г., а през 2019 г. зае поста на Мая Манолова като омбудсман.

Прегледана: 446

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече