Майки се вдигат на протест на 1 юни

0

- Advertisement -

Защо децата ни се теглят на „лотария“, и при равни други условия за едни деца държавата и общината плащат Х лева издръжка всеки месец, а за други – нищо, питат възмутени родители

Български майки се вдигат на протест навръх Деня на децата – 1 юни.

Те настояват за място за всяко дете в яслите и детските градини. Повод за протеста им е класирането тази година, при което 8 хиляди деца не бяха приети в общинските детски заведения.

През 2020 г. отпуснатите места са допълнително намалени с 1800. Това се случи заради корекция в наредбата за приема вследствие на раздутите групи, често надхвърлящи 30 деца.

Протестът е организиран от група майки във Фейсбук и ще се проведе от 9 до 11 ч в Деня на детето пред Столична община на ул. „Московска“.

Първото искане на подкрепящите го е на семействата, чиито деца са останали извън общинските детски заведения, да бъдат изплащани парични компенсации с размера на издръжката на прието в градина дете. Те могат да бъдат и под формата на ваучери за посещение на частна ясла или градина. Според запознати издръжката, която държавата и общината дават на дете месечно, е в порядъка на няколкостотин лева. Сумата може да покрие цялата или значителна част от таксата за частна забавачка.

Второто искане на протестиращите родители е за ясен план за строежа нови градини в София. Тъй като процедурата сега е тромава и много бавна, те предлагат да се обособят готови общински сгради. Питат и защо не се наеме допълнително персонал, така че при наличната база групите да са по-големи: например, ако групата е 30 деца, но с нея работят по двама педагози на смяна, плюс помощен персонал, то броят деца няма да е такъв проблем, коментират организаторите на събитието.

Те настояват и за обяснение защо в условия на недостиг на места те са намалени с 1800.

„Защо децата ни се теглят на „лотария“, и при равни други условия за едни деца държавата и общината плащат Х лева издръжка всеки месец, а за други – нищо? Нормално ли е публичен ресурс за деца да се разиграва на „тото-лото“, добавят организаторите.

Местата в детските градини бяха намелени под обществен натиск заради групи, достигащи непосилните 35-40 деца в едно помещение без увеличение на персонала. Групите набъбваха заради наднормен прием на деца – много от тях със съмнения за уреждане „по втория начин“. Под обществен натиск някои от тези практики бяха спрени, контролът засилен, а нормативът за брой деца в група намален. 

По сега действащата наредба в яслените групи може да има до 18 деца, а в градински и предучилищни – до 25. Извън тях могат да бъдат приети до 5 деца с хронични заболявания в група. Те участват в отделно класиране. В допълнение, заложените в наредбата бройки могат да бъдат увеличени с още 3, ако в района на градината има недостиг на места.

Прегледана: 401

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече