Спецсъдът дава публичност на делото „Иванчева“, допуска журналисти

0

- Advertisement -

12 журналисти ще наблюдават процеса по видеоконферентна връзка

Апелативният спецсъд склони да пусне журналисти по делото срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и предшественика й Петко Дюлгеров. Апелативният съд гледа процеса като втора инстанция и днес се очакват пледоариите на прокуратурата и адвокатите, информира „СЕГА“.

Първоначално председателят на съда и на състава, който гледа делото, Георги Ушев обясни пред „Сега“, че няма техническа възможност заседанието да бъде излъчено във Фейсбук или YouTube. Такава практика вече приложиха Софийският градски съд и Върховният касационен съд. Ушев каза още, че публичността ще бъде осигурена с чести прекъсвания на заседанието, по време на които пресаташето на съда ще резюмира станалото и ще го изпраща на репортерите.

За тази опосредствена публичност Ушев се оправда с решението на Висшия съдебен съвет отпреди седмица да забрани достъпа до съдебните сгради на всички, които не са участници в процесите, в това число и журналистите. Това противоречи на конституцията, която казва, че делата се гледат публично. По-късно в понеделник съветът промени правилата за достъп до съдилищата, след като беше сезиран от 22 журналисти. Репортерите настояха за видео стримийнг на заседанията по обществено значими дела. Тази идея беше възприета от съвета, но той реши и да отвори съдебните сгради за журналисти, съобщи lex.bg.

При обществено значимите дела и по решение на съдебния състав, в залите ще се допускат журналисти, по предварителна заявка, при стриктно спазване на указанията на здравните власти срещу разпространението на коронавируса и на правилата за работа при пандемия.

Снимка: MySofia.bg

Припомняме, че  на 17 април м.г., точно година след показната акция по задържането им, спецсъдът призна тримата подсъдими за виновни и им определи сурови наказания – 20 години затвор за Иванчева като извършител и 15 г. за Петрова и 12 г. за Дюлгеров като помагачи.

Прегледана: 469

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече