Превозвачи направиха протестно автошествие в столицата, имат пет искания

0

- Advertisement -

Превозвачите настояват за шестмесечна „данъчна ваканция“

Превозвачи от различни градове в страната направиха протестна обиколка на столицата с лозунга „SOS“ Спасете българския туристически превоз. Без нас няма туризъм“. Събраха се 120 автобуса, които тръгнаха от „Интер Експо Център“, преминаха през Министерския съвет, обиколиха през „Сточна гара“ и отново се върнаха при началната си точка.

„Искаме държавата да ни забележи, защото от 18 март се опитваме да установим контакт с институциите, но до момента нямаме отговор. Ние имаме пет искания, като три от тях са икономически“, заяви Илия Запрянов, който е член на УС на Националното сдружение ”Случаен превоз”, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че едно от най-важните им искания е държавата, час по-скоро, да каже кога и при какви условия ще бъде възстановен туристическият превоз.

Снимка: Канал3

Искаме шестмесечно отлагане на всички задължения към бюджета за бранша т. нар. „данъчна ваканция“ и минимум 30 000 лева безвъзмездна помощ, за да може да оцелее браншът. У нас има над 400 фирми, които се занимават със „случаен превоз„. Също така до 100 000 лв. безлихвено кредитиране и инвестиционни кредити до 300 000 с лихва до 2%“, обяви Запрянов исканията.

Според него, браншът няма да работи нормално 5 месеца и затова е необходимо да бъде подкрепен адекватно. Попитан за съществуващите възможности за подкрепа като безвъзмездната помощ до 10 000 лв., схемата „60 на 40“, той коментира, че те не могат да им помогнат.

Мярката „60 на 40“ е неработеща, тъй като ние не работим и при 0% оборот няма как да се възползваме от тази мярка. Втората мярка от 3000 до 10 000 лв, някои колеги се възползваха от нея, но не всички, тъй като това са разходите на една малка фирма на месец – за гаражи, осигуровки, за застраховки. Тя не ни върши кой знае каква работа, но някои колеги се възползваха“, обясни Запрянов.

На въпрос дали вече има фалирали фирми, той каза, че има информация за две-три. „На някои започват да им взимат автобусите, тъй като голяма част от бранша работи с кредити, които в момента не може да обслужва. По-голямата част продължаваме да удържаме положението, но докога – никой не може да каже”, коментира Запрянов. И добави, че са били търсени от Конфедерацията на автобусните превозвачи, но не са приели поканата им да се присъединят към тях.

Прегледана: 518

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече