Пламнаха „летните сараи“ на Доган

0

- Advertisement -

Пожар е избухнал около обяд във вилен комплекс в парк „Росенец“ край Бургас, по-известен като „летните сараи на Ахмед Доган“, съобщиха източници на „24 часа“. Все още не е ясно какво е предизвикало пожара и дали в комплекса е имало хора.

Комплексът е един от най-охраняваната по Южното Черноморие, достъпът до него за хора е невъзможен.

В 11.40 часа е получен сигнал за задимяване в подпокривното пространство на вилата. На място са изпратени два екипа огнеборци. Пламъците още не са овладени, но всички хора, намиращи се в комплекса, са евакуирани. Опасност за живота им няма, съобщaва bTV.

Снимка: Банкеръ Daily

Крайбрежната територия, на която се издига вилата, е продадена по времето на правителството на Иван Костов. Имотът е част от сделката за приватизацията на „Нефтохим Бургас“, купен от руската компания „Лукойл“ през 1999 г. 

Впоследствие пенсионните фондове на „Лукойл“ продават близо 320 декара на руската фирма „Стрейтлайн“, зад която стои кипърската офшорка TROXY TRADING. Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING.

През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от „Стрейтлайн“за 1.7 млн. лв. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес Солар“ ООД. Неин мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата. Хайрие е била секретарка на личния помощник на Доган – Ахмед Емин

Непосредствено след прехвърлянето на земята, Хайрие и съдружникът ѝ Мустафа Шан решават да продадат и дяловете си във фирмата и да излязат от ръководството. Но по адреса и координатите посочени в Търговския регистър има достатъчно основания да се счита, че фирмата е една от прословутите обръчи на бизнес интересите на ДПС, писа през 2016 г. в своя публикация сайтът „Бивол“. 

Прегледана: 436

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече