Възмездие! Нася Ненова осъди мъчителите си от Либия за половин милион лв.

0

- Advertisement -

Справедливо възмездие 13 години по-късно! Една от осъдените в Либия български медсестри – Нася Ненова, осъди мъчителите си и на втора инстанция, съобщи Дир.бг.

Софийският апелативен съд потвърди решението на Софийски градски съд, според което изтезавалите Ненова служители на либийското Главно следствено управление трябва да ѝ изплатят обезщетение от 500 000 лева.

Присъдата е срещу мъчителите й – деветима души, които отделно трябва да ѝ платят 26 617 лв – парите, които тя не успяла да вземе като медицинска сестра заради 8-годишния си престой в затвора. Макар всеки от тях да е имал различна роля в изтезанията, тримата апелативни съдии смятат, че отговорността им е солидарна.

До делото на втора инстанция се е стигнало по жалба на защитата на либийците – с мотив, че в Либия офицерите са били били оправдани за извършените престъпления.

Според тримата съдии Иванка Ангелова, Златина Рубиева и Красимир Машев доказателства за това не са предоставени. В мотивите на присъдата подробно се описват изтезанията, на които е била подложена Нася Ненова, и страданията, които преживяла през тези осем години. Именно в резултат на това медицинската сестра направи пълни самопризнания, на които почиваше и обвинителният акт срещу нея и последвалите – първо смъртни присъди, а след това доживотни присъди, срещу останалите сестри и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж.

Нася Ненова е най-младата от медсестрите, тя беше на 32 г. при арестуването им. Нася е най-жестоко изтезавана от всички и прави опит за самоубийство в затворническата болница. Медицинската сестра от Сливен разказа за ужасите на едно от съдебните заседания през 2001 г. И посочи поименно тези, които са я измъчвали.

Прегледана: 704

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече