Спекула! Българските череши удариха 25 лв/кг

0

- Advertisement -

Ягодите пък държат цена от 3.00 до 6.00 лв за килограм

Най-очакваните сезонни плодове ягоди и череши изненадаха потребителите, след като излязоха на пазара с шокови цени, показа репортерска проверка на Vest.bg. Към момента цената на ранните български череши е около 25.00 лв/кг. На места цената им е и около 15.00 лв/кг. Ягодите държат цена от 3.00 до 6.00 лв за килограм.

Голямата разлика в цената е в зависимост от това кой стои зад щанда – производителят, който е и продавач или прекупвач, който надува цената.

Реколтата от череши тази пролет е сравнително добра, така че пазарът след месец ще е залят, а стоката ще поевтинее. От бранша се надяват търговията да върви, но се съмняват заради коронавируса да има търговци от Румъния както други години.

Производителите на череши недоволстват, че са ощетени прямо преработвателите. Държавата отпусна 1 млн. лв. по схемата de minimis като стимул за реализацията на реколтата от български череши през предстоящата изкупна кампания. Финансовата подкрепа обаче е само за преработвателните предприятия, като субсидията покрива част от разходите, свързани с изкупуването,  транспорта и преработката на реколтата тази година, съобщава в. „Марица“.

На този етап, според производителите,  от мярката ще се възползват пак големите, тъй като има условия – субсидията е за предприятия, които завишат изкупните количества с 30% спрямо обемите си от 2019 г., а те трябва да са били над 20 тона. 

Прегледана: 418

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече