Мутафчийски: Никой не знае съдбата си и може да му се случи нещо и без коронавирус

0

- Advertisement -

Националният щаб продължава своята работа и разглежда по-нататъшните приоритети, които са обсъдени с премиера, независимо че извънредното положение свърши, обясни генерал Мутафчийски по време на сутрешния брифинг, информира Vest.bg.

Той уточни, че в страната ни продължава клъстърното разпространяване на болестта. Затова и Щабът изследва контактните лица към установени клъстъри и колкото повече се отдалечава от ядрото, толкова вижда, че има по-малко заразени. Според Мутафчийски, това е добре, защото там се съсредоточават всички противоепидемични мерки за ограничаване на заразата. „Ако продължим по този начин, това дава шансове и за по-нормален начин на живот в бъдеще.“, отбеляза генералът.

Генерал Мутафчийски акцентира върху това, че законодателството ни не изисква някой, ако е болен, да го съобщава. Това се случвало често и в лекарската практика. „Живеем във време, когато обществото е много чувствително към съобщаване на лични данни, а здравните данни са особено чувствителни лични данни. Затова внимателно подхождаме към това“, коментира той.

Началникът на Щаба изрази искрени съболезнования към близките на всички починали в резултат на коронавируса. По думите му, има множество пациенти, които имат придружаващи заболявания.  Само тези със сърдечно-съдови заболявания у нас са над 800 000. Самият той призна, че е хипертоник от 12 години.

„Никой не знае съдбата си и може да ми се случи нещо и без коронавирус, но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент независимо с какви придружаващи заболявания е. Постигнати са уникални резултати в продължителността на живота и в български, но най-вече в световен мащаб. Тези хора живеят все по-дълго, защото имат добра медицинска грижа и не са имали среща с коронавируса. За съжаление  и хора на  41-годишна възраст се срещнаха с него и той предизвика тяхната смърт, която можеше да настъпи при тях в следващите 10 години.“

Според него тези болни са можели да живеят още години, ако не са срещали коронавируса. Генерал  Мутафчийски обясни, че болните боледуват продължително, тежко и не могат да преодолеят със своите хронични заболявания всичките неща, които им се стоварват, благодарение на коронавирусната инфекция.

Прегледана: 326

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече