РАДОСТ: Морето в Турция и Гърция остава!

0

- Advertisement -

Заради епидемията от COVID-19 в момента Черно море изглежда като единствен шанс за ваканция това лято. Всяко излизане в чужбина води до задължителна 14-дневна карантина при завръщането у нас.

Затова плажовете в Гърция и Турция, предпочитани от много наши сънародници, засега изглеждат мираж. Но, както се оказа, само изглеждат, защото морето при съседите все пак ще го има!

Никой не е съгласен на опцията „уикенд в Керамоти и две седмици домашен арест“. В същото време и след края на извънредното положение утре остава в сила забраната за влизането на чужденци у нас. Ситуацията обаче много скоро ще се промени и туризмът ще живвне, заявиха пред „Марица“ туроператори.

Основанието за оптимизъм идва по няколко направления. В момента Атина хвърля огромни усилия да договори двустранно споразумение с българската държава и от 1 юли нататък да влизаме свободно в съседската страна.

Гърция, за която туризмът е структуроопределящ отрасъл, прави всичко възможно да отхлаби мерките по границите, курортите и плажовете си и по линия на ЕС.

В тази връзка планираното за 1 юни отваряне на заведенията ще бъде изтеглено преди 25 май.

В Брюксел също обмислят вариант с общоевропейска директива за въвеждане на коридори за туристите, които да не бъдат подлагани на задължителна карантина. Целта е да се даде шанс на бранша да се съвземе след удара от COVID-19.

За Турция положението също се изяснява. Вчера министърът на културата и туризма Мехмет Ерсой обяви, че от началото на юни на летището в Анталия, както и на ГКПП-Капитан Андреево и Ипсала ще започнат да функционират пунктове за тестване за коронавирус – всеки, преминаващ през границата, ще бъде изследван.

Резултатите ще бъдат готови в рамките на 5-6 ч. и ще бъдат изпращани на посочения от пътника адрес.

На процедурата задължително трябва да се подложат всички пътници, като добрата новина е, че ще трае само 2-3 минути. От изявлението му обаче не става ясно за чия сметка ще е тестването. Този пропускателен режим вероятно ще се отрази и на така модерните шопинг турове до Одрин, смятат от туристическите агенции.

В същото време родните хотели все още не са готови напълно нито с ценовите си оферти, нито с условията, при които ще почиваме, коментира управителят на турагенция Васил Атанасов.

Единственото, което се знае, е, че ще се храним в ресторантите под строй, тоест по предварителен график, кафе машините и другите апарати за самообслужване ще бъдат премахнати, а след като един гост си тръгне от хотела, стаята му ще бъде карантинирана за 12 часа.

Което означава чиста загуба за хотелиерите, тъй като обикновено гостите напускат в 14 часа следобед, а стаята ще може да се използва едва на следващия ден. Комплексите ще трябва да наемат допълнителен персонал, който да указва на туристите къде и кога могат да седнат, да плажуват и да се разхождат, за да няма струпване.

Прегледана: 788

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече