Караниколов: Голям автомобилен инвеститор влиза в България след 13 май

0

- Advertisement -

Интересът на бизнеса към България продължава и се очаква след падането на извънредното положение инвеститор от автомобилната индустрия да посети страната ни. Това обяви икономическият министър Емил Караниколов, информира Vest.bg. Според него, време е у нас и е необходимо вече да се влеят пари в реалната икономика. Той не разкри за кой инвеститор точно става въпрос.

„Тепърва трябва да видим какви ще бъдат ефектите в следващите няколко дни, от прекратяването на тези по-тежки мерки и тогава ще направим своя анализ, но като цяло българската икономика има своите затруднения. Тя е част от европейската, където се говори за изключително тежка рецесия“, каза в интервю за БНТ министър Караниколов.

Той подчерта, че дори в България тези мерки да ги нямаше, ние щяхме да имаме проблеми, каквито ще има в целия ЕС. Европейската комисия очаква спад над 7,4% за българската икономика.

„Тук има два момента – първо, те много точно казват, че България излезе изключително подготвена като финансова и макроикономическа стабилност. Това според ЕК ще помогне за по-бързото излизане“, уточни министърът.

Той заяви, че първоначално раздвижване на европейската икономика се очаква след първите 6 месеца на годината, а в последните три месеца се очаква да има завъртане на икономиката, но реално икономически растеж ще има през 2021 година.

„Имаме средносрочни и дългосрочни мерки за справяне с кризата. Дългосрочните са да върнем българската икономика там, където беше преди няколко месеца – икономически ръст, ръст на заплатите в двуцифрен размер последните три години, основната цел е да постигнем тези параметри, с които влязохме в кризата“, каза Караниколов. За фирмите освен кредитите има и други концепции, това са т.н. грантове – безвъзмездните европейски средства.

„На 11 май трябва да стартираме 173 милиона лв. от оперативната програма, която е само за микропредприятия с по-широк кръг на услуги. В момента в Министерството на икономиката и с екипа на Томислав Дончев и Владислав Горанов разработваме и следваща процедура, която ще бъде за по-големи предприятия – над 100 милиона отново ще имаме бюджет, скоро ще го обявим, там безвъзмездната помощ е и много по-голяма“, посочи Емил Караниколов.

Разработват се и продукти в оперативната програма да се подпомогнат и фирмите, които в момента работят и искат да назначават хора, за да станат по-иновативни, по-дигитални и по-конкурентноспособни на техните клиенти.

Караниколов заяви, че предложенията на бизнеса трябва да се разгледат и с Министерството на финансите.

Прегледана: 518

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече