Борисов към медиците от ВМА: „Как сте, лъвове и лъвици?“ (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Премиерът отбеляза, че техниката и условията в болницата са на най-високо равнище в света

Премиерът Бойко Борисов посети ВМА в компанията на началника на лечебното заведение проф. Венцислав Мутафчийски и директора на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той посрещна лекарите със следната реплика: „Как сте, лъвове и лъвици“, стана ясно от видеото му на живо, което се през профила му във „Фейсбук“.  На премиера бе демонстрирано как изглежда в момента ремонтираното отделение на болницата.

Премиерът отбеляза, че техниката и условията в клиниките са на най-високо равнище в света. Представители на ръководството на болницата посочиха, че всички техни колеги, които са били на специализация в чужбина са се върнала да работят в България.

Във ВМА вече са получили произведеното в България лекарство хлорохин фосфат за лечение на COVID-19, отбелязаха от болницата.

Нека българите да знаят, че правим най-доброто в света. Това го казват докторите. Затова и днес пациентите се лекуват бързо и бързо се връщат на работа“, заяви Борисов.

По време на огледа началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски благодари на премиера Борисов за подкрепата на държавата, тъй като с финансовата й помощ от 2018 г. досега се извършват всички ремонтни дейности в болницата. Проф. Мутафчийски добави, че ВМА ще изработи проект за роботизирана хирургия, а министър-председателят посочи, че реализирането му може да се осъществи със средства на ЕК.

Новите операционни зали, които са облицовани с панели от неръждаема стомана, на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия – панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

Борисов благодари на лекарите, сестрите и санитарите, които полагат грижи за болните. Самият той преди години е бил пациент на ортопедията на ВМА и даде висока оценка на апаратурата и възможностите, с които днес екипът на катедрата разполага, включително опцията операцията да бъде разчертана първо виртуално – на компютър, а след това извършена на пациента в операционната зала. В този контекст за обучение в лечебното звено се очакват медици от Босна и Херцеговина и от Украйна.

Прегледана: 482

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече