Брюксел с лоши прогнози за безработицата в България

0

- Advertisement -

Безработицата в България се очаква да скочи до 7% през 2020 г след исторически спад до 4,2% през 2019 г.

Това станаясно от пролетната икономическа прогноза за страната ни на Европейската комисия за тази година, цитирана от БНР.

БВП вероятно ще се свие със 7% през тази година, се казва още в прогнозата. В нея се отбелязва, че секторите, директно засегнати от мерките – като търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство – работят с 30-40 на сто от техния капацитет.

„Това ще доведе до ефект на доминото и в останалите сфери на икономиката“, се подчертава в документа. Отбелязва се, че възстановяване на икономиката може да се очаква през втората половина на тази година с постепенната отмяна на карантината. По отношение на очаквания дефицит, еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони подчерта:„Дефицитът в Белгия, Полша, Словакия и Румъния се очаква да надвиши средния за ЕС – над 8 на сто от БВП. От обратната страна са Ирландия, Швеция, Унгария, Люксембург и България, където той ще остане под 6 на сто от БВП“.

Според прогнозата, догодина растежът ще се повиши до около 6 на сто. Личното потребление ще бъде и водещо за възстановяването, тъй като се очаква и подобрение на трудовия пазар в страната ни.

През 2021-ва се очаква понижение на нивото на безработица в нашата страна под 6% към 5,8 на сто.

След растеж с 2,2% на общите инвестиции в нашата страна през 2019 г., в пролетната оценка на ЕК се прогнозира много рязко свиване на инвестициите с 18% през настоящата годна. Предвидено е и слабо повишение с 1,0% през 2021 г.

Комисията очаква забавяне на инфлацията в България от 2,5% през 2019 г. до 1,1% през тази и през следващата година.

Относно баланса на държавния бюджет, ЕК очаква бюджетен дефицит в размер на 2,8% от БВП през 2020 г. и в размер на 1,8% от БВП  за 2021 г.

Комисията също така прогнозира нарастване на държавния дълг като процент от БВП до 25,5% през настоящата година спрямо 20,4% от БВП през миналата и стабилизиране на ниво от 25,4% през следващата година.

Прегледана: 525

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече