Коронакриза ли?!: Николина Ангелкова пръска стотици хиляди без обществени поръчки

0

- Advertisement -

Насред коронакризата Министерството на туризма раздава без обществени поръчки стотици хиляди левове за спорни проекти. Така например 70 000 лв. без ДДС е струвал редизайнът на Националния туристическия портал на България bulgariatravel.org, който се поддържа от министерството. Свършената работа по ребрандирането бе осмяна от ИТ специалисти като работа на петокласник в кръжока по информационни технологии.

Освен това министър Николина Ангелкова съобщи, че вече било разработено уникално приложение за търсене на свободни чадъри на плажа. Колко е платена за тази апликация, не е известно и вече втора седмица от туристическото министерство отказват да отговорят на въпросите на в.“Сега“. Вероятно сумата е под 80 000 лв., защото и за нея не е обявявана обществена поръчка.

Оказва се, че новата визия на националния туристически портал, създаден с европари през 2011 г., е само временна и тепърва предстои изпълнението на проект за изцяло нов сайт. Поне така обясни министър Ангелкова в едно от телевизионните си участия тези дни в опит да оневини нескопосано свършената работа. По оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ има предвидени 500 000 лв. за подобен проект. През 2017 г. министерството също направи опит да проведе обществена поръчка за модернизиране на портала bulgariatravel.org, при това на цена 1.6 млн. лв., но тогава след множество обжалвания, спечелилата фирма се отказа и развали договора.

Промяната на Националния туристически портал бе установена на 22 април. Тогава от организацията Travel Academy с изненада констатираха, че сайтът изглежда по нов начин, макар със старото съдържание на туристическата информация за страната ни. И разкритикуваха министерството, че работата по редизайна е претупана и елементарна. „Новата версия на портала е изградена върху елементарен WordPress – безплатен софтуер за управление на съдържанието, а темплейтът (шаблонът), по който е построен сайтът, е Kava и струва 24 долара“, обяви Радомир Русев от Travel Academy.

Националният туристически портал bulgariatravel.org беше създаден през 2011 г. с близо 5 млн. лв. заедно с рекламата – средства, осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие“. По това време Министерството на туризма не съществуваше като самостоятелно ведомство, то бе създадено като такова през 2014 г. Целта на портала е да популяризира у нас и в чужбина страната ни като туристическа дестинация.

По повод критиките за евтино изпълнения редизайн на туристическия портал от ресорното министерство посочиха, че всъщност той струва 69 840 лв. без ДДС, докато изготвянето на първоначалната версия през 2011 г. излязло 1 464 464,00 лв. без ДДС.

„Освен направения редизайн при обновяването на актуалния в момента сайт са включени и редица други дейности: необходими настройки и програмиране, наливане на цялата информация, създаване на адаптивен/флуиден дизайн, който да позволява лесна навигация и на мобилни устройства и таблети, интеграции с други медии и мрежи, cms – система за управление на съдържанието и други системи и др. , изброяват от Министерство на туризма в отговор на запитване на БГНЕС. От ведомството твърдят, че при разработването на сайта не е използван шаблон (темплейт) – дизайнът бил оригинален, авторски, съобразно бранда – лого, цветове, форми и шрифтове. Функционалността му също не била на база темплейт, а е изградена на база поставени изисквания и на база на съществуващия до момента уебсайт.

ИТ експерти обаче определят обясненията на туристическото министерство като смешни. „Всеки програмист ще ви каже, че това, което в момента е направено, не заслужава платените 70 000 лв. На практика старият сайт за 1.5 млн. лв. е изхвърлен и заменен с нещо, което е безплатно“, казват от Travel academy. Сайтът е изработен от фирма „Магоареа“ ЕООД, създадена през 2009 г., информира „Труд“.

За редизайна не е обявена обществена поръчка, за да знаем какво е заданието и целта на промяната. Затова и сумата е под прага от 80 000 лв. – любим прийом на министър Ангелкова през последните години да заобикаля публичните търгове и да провежда пряко договаряне с избрани от нея фирми, казват от Travel Academy.

Тези дни министър Николина Ангелкова смая всички със съобщението, че вече е разработено приложение, което да показва на мобилните телефони къде по плажовете на Черноморието има празни чадъри и шезлонги. Мярката е част от идеите на министъра за насърчаване на българите да изберат българското море и така да подкрепят местния бизнес. Веднага последваха критики за ползата от подобна услуга – повече от ясно е, че когато стигнеш до въпросния чадър, е много вероятно да се окаже, че вече е зает.

Кой е изработил приложението и колко струва вече повече от седмица няма отговор на зададения от в.“Сега“ въпрос. За него отново не е обявена обществена поръчка и вероятно е дадено за изпълнение на фирма, избрана с пряко договаряне.

В началото на годината Министерството на туризма пусна обществена поръчка за разпределяне на 12 500 000 лева без ДДС за рекламиране на България като туристическа дестинация и привличане на туристи от чужбина. Сумата бе разбита на отделни лотове за отделните пазари – Русия, Германия, Великобритания и „Вишеградска четворка“ (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

До избор на спечелили така и не се стигна, тъй като пандемията COVID-19 ни връхлетя. След което министър Ангелкова обеща тези пари да бъдат насочени за антикризисни мерки за спасяване на туристическите компании. До момента не е известно част от парите да са използвани за нещо, свързано с подкрепа на туристическия бранш.

Прегледана: 642

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече