Само в България от целия ЕС случаите на коронавирус се увеличават

0

- Advertisement -

България и още четири държави от ЕС не са преминали пика на заразени с новия коронавирус. Страната ни е единствената, в която случаите видимо се увеличават. 

Останалите страни, които не са преминали пика на заболяването, са Румъния, Полша, Швеция и Великобритания, но при тях има стабилизиране на броя на новите случаи през последните две седмици.

Това заяви пред комисия в Европейския парламент Андреа Амон, директор на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC), цитирана от Офнюз. Организацията следи всичките 27 държави от ЕС плюс Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия.

Във видеоконферентната връзка след уточнението за петте страни Амон заяви, че „към събота, изглежда, първоначалната вълна от разпространяване в Европа е преминала пика си“ и че в 22 страни има „значително намаляване“ на случаите.

По думите на Андреа Амон данните към 23 април показват, че в сравнение с две седмици по-рано мерките за социално изолиране и призивите хората да останат по домовете си са намалили с 45% предаването и случаите на COVID-19. Но Амон предупреди, че честотата им все още е висока и „не бива да сваляме гарда“.

Това е маратон, а не спринт. Той няма да приключи скоро и трябва да сме подготвени за това психически, каза още директорката, цитирана от италианската агенция АНСА. Един от най-належащите въпроси, допълни тя, е да се изясни със сигурност дали наличието на антитела у вече заразени автоматично означава, че те са изградили имунитет срещу коронавируса.

Прегледана: 597

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече