Щабът: Маските остават само на закрито, вън слънцето ще мори вируса

0

- Advertisement -

Членовете на Щаба се обединиха и около мнението, че трябва да се увеличи производството на БЦЖ-ваксината

Националният щаб за борба с коронавируса обсъжда възможността да отпадне задължителното носене на предпазни маски, стана ясно по време на тазсутрешния традиционен брифинг. Към момента на дневен ред остава възможността да се носят само в затворени помещения и задължително в градския транспорт.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че маските остават задължителни и  при посещение на аптеки, магазини и градския транспорт. 

„Чакахме да се стопли навън, слънцето да започне да трепе вируса, имаме и повече информация за самия вирус.И сега тъй като епидемията става ендемична, тоест с отделни огнища, и можем да реагираме адекватно – хванахме шивачките, хванахме старческия дом, хванахме и заразените в Бобов дол, като целта беше да не затвориме централата, за да не останем на газ и свещи, сега вече можем да обмислим разхлабване на мерките,” добави Кантарджиев.

Началникът на Щаба генерал Мутафчийски пък уточни, че се обмисля и постепенно облекчаване на мерките, включително пускане в планините и разрешаването на някои спортове на открито при определени условия.

Членовете на Щаба се обединиха и около мнението, че трябва да се увеличи производството на БЦЖ-ваксината, както и да се възобнови производството на човешки имуноглобулини, тъй като внасянето им е скъпо на държавата и е вредно за българина, защото е важно български антитела да се дават на българите. 

Цифрите днес: Новите заразени са 53 души, а починалите 66. От новите случаи 15 са в болница. 6 от тях са хора от медицински персонал.  Активните случаи са 1199 в 12 области. От новите случаи на коронавируса 11 са в София, 13 – във Видин, в Плевен – 8, Перник – 4, Ямбол – 4, Сливен – 3, Благоевград – 2, Велико Търново – 2, Пловдив – 2, Русе – 2, Враца и Смолян по един. Излекувани са 10 заболели, общо възстановилите се са вече 276.

Прегледана: 492

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече