Еврика: Учени от БАН създадоха ваксина срещу Covid-19, изпробват я до 15 месеца

0

- Advertisement -

Започва тестване върху имунодефицитни мишки

Учени от БАН обявиха, че вече са готови с ваксината срещу Covid-19, научи Vest.bg. Тя есъздадена по оригинални методи, патентовани в България и е насочена специално към българското население. Очаква се да се прилага под формата на инжекция и спрей за гърло.

Вече месец и половина българските учени разработват оригинална като подход и средства ваксина срещу COVID-19. Идеята е тя да бъде универсална и да обхваща всички коронавируси, които биха се появили в бъдеще, информира БТВ.

Ръководител на научната работа е доц д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН. Той има повече от 60 публикации в сферата на експерименталната имунология, двукратен носител на наградта „Питагор“ в категория „Биомедицински науки“. Работил е в Националния център по заразни и паразитни болести и бил гост-изследовател в Нидерландия, Тайван и Унгария.

Ваксината е с доста номинален подход, при който ще имитираме вирусна частица. Ще вземем тези елементи, които съдържа вируса и които представляват интерес за имунната система, които не съдържат генетична информация да бъдат поставени в една липидна наночастица, носител, която да достави тези елементи до клетките, които ще стартират имунния отговор“, обясни д-р Чорбанов пред БТВ.

По думите му идеята е да се промотират вирусни компоненти директно към частта на имунната система, която е отговорна за ефективен антивирусен отговор.

Доц. д-р Чорбанов обяснява, че населението на всяка една страна реагира различно спрямо вируса, затова усилията на учените ще бъдат насочени към това тази ваксина да бъде първоначално ефективна за българите. Тя ще бъде тествана в реални условия. Преди да се премине към клиничното изпитание върху хора, ваксината ще бъде тествана върху два вида мишки.

„Първият модел е така нареченият хуманизиран модел – това са имунодефицитни мишки, т.е нямат имунна система. в тях ще прехвърлим клетки от хора и въз основа на такъв хуманизиран модел, в който тези човешки клетки ще живеят в мишките, ще тестваме ваксината като ще можем да проследим какъв имунен отговор се промотира след имунизация на животните“, допълва ученият.

Вторият тип животни са тези, които вече са разработени от няколко фирми. При тях човешкият ген, отговарящ за рецептора, през който вируса прониква, е преместен в мишка. По този начин гризачът може да се използва като модел, чрез който да се докаже, че вирусът прониква в клетката и така може да се направи ефективен тест за ваксината. Институтът по микробиология разполага със собствен вивариум, в който да бъдат отглеждани тези мишки.

Проектът е финансиран от френския институт „Луи Пастьор“, който в началото на седмицата обяви, че френската ваксина, която се разработва там ще бъде изпитана върху хора през лятото. Проектът е за срок от 15 месеца, в които трябва да се направи прототип и да се тества върху животни. Важно е да се докаже, че той работи ефективно, допълва експертът. В момента учените очакват да получат финансирането за одобрения проект, за да започнат работа.

Прегледана: 542

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече