Щабът: Чаканият пик на заразата е минал! Идва и нов!?

0

- Advertisement -

Оказа се, че така чаканият пик на заразата в у нас, вече е минал и той е бил в началото на април, съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски тази сутрин. Следователно не би трябвало да има притеснения, но от Щаба са на мнение, че новият идва към нас.

Това изключително много обърка хората, защото Щабът насаждаше усещането, че дни след Великден в страната ще настъпи едва ли не Апокалипсис. Днес коментарът е следният:

„Следвайки математическите модели, България преживя един пик в началото на април, след което е имало снижаване, а в момента България се катери към следващия си пик. Дали очакванията са били за стотици души на ден, не е ясно, но имахме пик в момента, като и възникват огнища със сравнително голям брой заразени, но благодарение на бързата реакция на РЗИ-тата, огнищата се ограничават. Както стана в Паничерево, както стана и в завод Мизия, както и в момента в района на Дупница – две са огнищата там – село Ресилово, и Сапарево. Те са свързани с работа в ТЕЦ Бобов дол“, уточни началникът на Щаба.

1290 са общо заразените с коронавирус в страната, като за последното денонощие са регистрирани 56 нови случая. В София са 22 нови случая, в Кюстендил – 13 случая, там има ново огнище – 12 са от Дупница, Видин – 5, без медицински персонал. Сливен – 4, Плевен – 3, Благоевтград – 3, Русе – 2. Пазарджик, Велико Търново и Стара Загора, Ямбол – по един случай. Три нови случая на деца – две момичета в Дупница на 5 и 7 г., Видин – 3-годишно момиче.

3 нови случая на заразени лекари има – и тримата от Пирогов, като 138 са общо случаите. 205 души са излекувани, 8 нови са излекувани за денонощието. Мъж на 81 години е починал във ВМА с придружаващи заболявания. 292 са приети в болница, като 37 са в интензивни отделения.

Прегледана: 402

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече