Забранихме на съседите от Турция да влизат в страната за 72 часа

0

- Advertisement -

Притеснението на Правителството е от вълната желаещи да пристигнат от Турция за предстоящия Байрам

Временна забрана за влизането в България на лица и превозни средства, идващи от Република Турция, е въведена за 72 часа, съобщиха от здравното министерство.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е издал заповед, с която въвежда временна забрана за влизане на територията на България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Турция през граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.

Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април. Тя е във връзка със започващия тази вечер свещен за мюсюлманите месец Рамазан и опасенията, че големи групи български турци може да пътуват към България. Южната ни съседка е тежко засегната от коронавируса – заразените са 98 674 души, а жертвите – 2376.

Тази година празникът за мюсюлманите ще премине със затворени джамии и онлайн молитви. Събирането на големи вечери и фамилии се препоръчва да бъде в тесен кръг. Ифтарът или раздаването на храни – да бъде пакетирано, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещите се.

Вчера министърът на външните работи Екатерина Захариева призова българските мюсюлмани да не пътуват до Турция за Рамазана. Тя обясни пред Нова телевизия, че в Турция пристигащите от държави с коронавирус се поставят под карантина не в домовете си, а в специални изолирани помещения. При връщането си в България, пътувалите отново трябва да изкарат 14-дневна карантина. „Ако си мислят, че ще се приберат и ще могат да се разхождат, това няма да се случи. Контролът е изключително стриктен“, категорична бе Захариева.

Прегледана: 404

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече