ЧЕСТИТКА ОТ ВЛАСТТА: Първите с втора пенсия взимат с 20% по-малко пари от НОИ

0

- Advertisement -

Поредна честитка от властта: първите пенсионери с право на втора пенсия ще получат с 20 процента по-ниски основни пенсии.

Намалението в размера на пенсиите, отпуснати през последното тримесечие на 2021 г., когато жените, родени в началото на 1960 г., ще придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, е около 20 процента, като процентът на редукция ще нараства, достигайки до около 25 на сто за пенсиите след 2040 г.

Това е така, защото целият осигурителен стаж на хората, които ще се пенсионират тогава, ще обхваща периоди след 2002 г. Това сочи извод в актюерски доклад за 2019 г., изготвен от Националния осигурителен институт (НОИ) за оценка на дългосрочното финансово състояние на фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО) в България за периода 2018-2070 г.

Експертите посочват, че е важно да се отбележи, че стойността на намалението е различна за всеки отделен пенсионер и зависи от конкретния период, който обхваща осигурителният му стаж. При различни допускания за особеностите на трудовата кариера редукцията в индивидуалния коефициент ще нараства плавно от около 20 процента в началото на периода до над 25 процента през 2050 г.

Коефициентите на заместване на дохода ще бъдат по-ниски за пенсионерите, които се осигуряват и в двата стълба, тъй като пенсиите им ще бъдат редуцирани пропорционално на осигурителната вноска, която е била прехвърляна към втория стълб, но те ще получат втора пенсия от универсален пенсионен фонд.

При допускането, че 100 процента от осигурените, родени след 31 декември 1959 г., ще продължат да се осигуряват в двата стълба от стойности, близки до 42 на сто в началото на периода, до 2030 г. коефициентът на заместване на дохода от първия стълб ще намалее и ще се задържи на относително постоянно ниво от около 34-35 на сто до края на прогнозния период.

В доклада се посочва, че възможността за прехвърляне на осигуряването изцяло към ДОО оказва благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб, като за осигурените, родени след 1959 г., които ще изберат осигуряване само в първи стълб, средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10 процентни пункта по-висок.

Прегледана: 468

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече