Захариева: Всеки сам носи отговорност за предприето пътуване в тази безпрецедентна ситуация

0

- Advertisement -

Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира извънредното положение в България и по света, като отбеляза пред БТА, че кризата с коронавируса трябва да ни научи още повече да си помагаме един на друг, да бъдем отзивчиви и солидарни. Тя смята, че случващото се в момента ще промени света.

„По природа съм оптимист и много се надявам, че Европа ще излезе от нея по-силна“, допълни Захариева. Само за последния месец МВнР е помогнало на 2300 наши сънародници да се завърнат в родината.

Вицепремиерът отново подчерва, че в тази безпрецедентна ситуация всеки сам носи отговорност за предприето пътуване – отговорност, както пред себе си, така и към близките и обществото.

„Ние не можем да спрем хората да търсят препитание в чужбина, но в същото време не можем и да им съдействаме“, отбеляза Екатерина Захариева. Тя обясни, че българският дипломат в Хага, който събирал такса „коронавирус“ за български и чужди граждани в размер от 5 и 10 евро, е с прекратена задгранична командировка.

„Това не е малко наказание за един дипломат. След като бяха изпълнени всички технически процедури по освобождаване на наетото му жилище и организиране на транспорт, той ще се завърне окончателно от Нидерландия. В министерство вече е даден ход на процедура, която се разглежда от Дисциплинарния съвет в МВнР“, каза Захариева.

Припомняме, че началникът на консулството ни в Хага Свилен Илиев е с прекратена задгранична командировка по разпореждане на външния министър Екатерина Захариева. Причината е, че той събирал незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството – по 5 евро за български граждани и 10 евро за нидерландски и други граждани, информираха от МВнР преди дни.

Прегледана: 573

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече