Юлиян Димов изпечен в измамите с нагласени поръчки

0

- Advertisement -

„Бизнесменът” спипан в крачка още през 2018-а – пробвал да лапне 5 милиона лева от европроект с измислена конкуренция между свои фирми

Юлиян Димов, собственикът на фирма „Авто Инженеринг Холдинг Груп” ЕООД, която е загубила правото да участва в обществени поръчки поради драстично нарушаване на закона, и въпреки това участва с измама в надпреварата за доставка на девет тролея на Враца, има богат опит в далаверите, показа проверка на Narod.bg.

Още от 2018-а година хитрецът не спира да опитва да печели обществени поръчки с бандитски методи –

нерегламентирани контакти и нагласяне на състезанието между…свои фирми с помощта на община Враца. Обичайният „хонорар” за престъплението, както и при тролеите, е 1 милион лева от парите на данъкоплатците.

Вижте тази обява от сайта за обществени поръчки:

Възложител: Община Враца

Номер: 00814-2018-0027

Адрес на профила на купувача:  http://www.vratza.bg/?category=18

Процедура:     Открита процедура

Описание: В рамките на настоящата обществена поръчка с предмет „Доставка на оборудване за създаване на трансгранична точка за подобряване на капацитета на администрацията за преодоляване на кризисни ситуации и бедствия във Враца“ по проект № 15.3.1.040 „Координирани и ефективни реакции на властите при спешни ситуации в региона Долж – Враца (Акроним: DJ-VR: R.A.E.S)“, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 година Изпълнителят следва да достави МПС и специализирано оборудване.

Поръчката първоначално е публикувана на 8 август 2018-а с краен срок за подаване на оферти 13 септември 2018 г. Един от потенциалните кандидати направил предложение за промяна в документацията за участие. Причината е наличието на ограничаващи конкуренцията факти чрез включване на условия, които дават необосновано предимство или необосновано ограничават участието на стопански субекти в обществените поръчки.

По начина, по който е била заложена към момента на нейното публикуване в АОП, от гледна точка на технически изисквания към участниците в процедурата, технически параметри към оборудването – обект на доставка и методика за оценка и класиране на офертите, за изпълнители по тази обществената поръчка очевидно са предвидени конкретни участници – всеизвестната вече с мошеническите си трикове „Авто Инженеринг Холдинг Груп” ЕООД и „Медсис” ЕООД. Адресите по регистрация са „Околовръстен път” №9 и „Родопски извор” №108.

Любопитното е, че двете дружества формално се водят регистрирани на различни адреси, но при проверка се установява, че всъщност двата адреса представляват една и съща сграда с два входа на един и същи офис от две улици:

При проверка в историята на дружествата отново се вижда, че и двете са били собственост на Юлиан Димов. Още по интересното е, че управителя на Медсис ЕООД всъщност се и към ден днешен се представя за търговски директор на Авто Инженеринг и е дясната ръка на Димов! Двамата се снимат един до друг на Security Expo 2019 под логото на Авто Инженеринг а и по редица купони. Според запознати освен професионална, връзката между двамата била и силно емоционална.

Юлиян и помощникът му в далаверите Христо Каракостов

Така излиза, че тарикатът кандидатства с две свои фирми в нагласено състезание – която и фирма да спечели, парите ще приберат Юлиян Димов и неговата дружка и подставено лице Христо Каракостов.

Друг интересен факт е как Димов всъщност успява да реди и контролира обществените поръчки от името на общината. Пример – за консултант по европейския проект е наета Фондация „Общество на познанието” с ръководител Албена Монова. Лесно е обаче да се проследят връзките на тази фондация с Юлиан Димов.

Неговата скрита съдружничка Албена Монова е посочена като лице за контакт от страна на общината по обществената поръчка, а за капак участва и в тръжната комисия. По този начин Димов успява да държи под пълен контрол залагането на критериите за подбор и да разполага с необходимите му за целта хора в т.нар. „безпристрастна комисия“.

Както е обявена към датата на публикуване в АОП, обществената поръчка представлява ярък пример за манипулация, крещящи корупционни практики и откровено нагъл опит за злоупотреба с европейски средства, което се доказва на по-късен етап и от решенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС), с които, за щастие, поръчката е отменена през 2019 г.

Един от потенциалните кандидати е направил предложение за промяна в документацията за участие. Причината е наличието на ограничаващи конкуренцията факти чрез включване на условия, които дават необосновано предимство или необосновано ограничават участието на стопански субекти в обществените поръчки.

Предложението за промяна не е взето предвид и в срока, предвиден от ЗОП за обжалване, е подадена жалба до КЗК.

По тази жалба е образувана преписка №773/2018 и с Определение № 1055 КЗК е наложила временна мярка „спиране на процедурата“.

Кметът от ГЕРБ на община Враца Калин Каменов, за когото вече стана ясно, че е обект на прокурорска проверка заради наглия опит да се източи 1 млн. лева от поръчката за деветте тролея в града под Околчица, издал Решение №794/20.02.2019 г. за прекратяване на процедурата за възлагане на обществената поръчка, публикувана в РОП на АОП под №00814-2018-0027.

Срещу това Решение е подадена жалба вх.№ВХР-426/01.03.2019 г. от друг участник, т.е. решението за прекратяване на процедурата не е влязло в сила.

Без да чака влизане в сила на решението за прекратяване,  Калин Каменов бърза да открие  втора процедура със същия предмет и със същите условия, напук на установените от КЗК нарушения. Поръчката е публикувана под номер в регистъра на АОП с № 00814-2019-0005.

Нали не се учудвате, че с решение 2507/20.08.2019, за изпълнител на поръчката, естествено, е определен „Авто Инженеринг Холдинг Груп” ЕООД?! След обжалване, възложителят в лицето на кмета от ГЕРБ оттегля изцяло свое Решение 2507/20.08.2019.

Община Враца обаче упорито продължава с опитите да даде европейските милиони на Юлиян Димов  и публикува за трети път същата процедура – отново със същия предмет и същите условия под номер в АОП 00814-2020-0003.

Процедурата обаче пак е обжалвана пред КЗК, като по нея е образувана преписка 198-18.03.2020. Няма нищо странно в наглостта, че лицето за контакт по всички обявени процедури е Албена Монова от Фондация „Общество на познанието”, скритата лимонка на „бизнесмена” Димов.

Към момента, след редица пускания и спирания и въпреки многократните решения на КЗК и ВАС, че обществената поръчка е манипулирана, община Враца и фирмите на тариката продължават борбата да „уредят“ и „прилапкат“ и тази поръчка. Според запознати от предвидения бюджет от над 4 милиона лева комисионната за манипулаторите в лицето на бизнесмена с престъпен нрав Юлиян Димов, неговите подставени лица и техните ятаци по върховете в общината, е 1 милион лева – с толкова е завишен бюджетът на процедурата от страна на консултанта – Фондация „Общество на познанието”.

Прегледана: 1228

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече