Сидеров с ново обвинение – заплаха към прокурор и разследващ полицай

0

- Advertisement -

След като бе обявен за общодържавно издирване от прокуратурата, Волен Сидеров в ранния следобед се явил в СДВР, за да му бъдат предявени обвиненията от софийската районна прокуратура, научи Vest.bg. Сидеров, който в момента е общински съветник от „Атака“, бе редовно призован, но вчера не се яви в полицията и затова бе разпоредено принудителното му довеждане.

„Не съм се укривал, няма никакво основание да ме издирват. Влизаме да приемем обвинителния акт, действаме по закон“, каза Сидеров, цитиран от партийната телевизия при пристигането в столичната полиция.

Продължението на „сагата“ със Сидеров, която започна в понеделник, бе съобщение от прокуратурата сутринта, че  „лицето, след редовно призоваване, в качеството му на обвиняем, не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения, за което е постановено принудителното му довеждане. Обвиняемият не е открит на известните по делото адреси, което е наложило обявяването му на 15 април за общодържавно издирване“, информира в. „Сега“.

Принудителното довеждане на лидера на „Атака“ в СДВР беше разпоредено във вторник. Причината бе, че в 15 ч, за когато Сидеров и бил призован да в качеството на обвиняем за предявяване на постановление за привличане на обвиняем и за взимане на мярка за неотклонение „парична гаранция“, той отказал да представи личната си карта на входа и напуснал демонстративно.

Прокуратурата пък го обвини Сидеров в две престъпления и му е определена гаранция от 50 000 лева. Прокуратурата се самосезира във вторник по медийни публикации, в които Сидеров призовава да не се спазват карантинните мерки и хората да отидат на църква за Великден. Прокуратурата се самосезира и за закана срещу орган на власт. Първото обвинение е във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение, посочва прокуратурата. Второто престъпление на Сидеров според прокуратурата е, че на 13 април 2020 г. противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР.

Сидеров има 14 дни, за да внесе гаранцията си, която има право и да обжалва.

Освен това във вторник Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ дело срещу Сидеров. То е за отправяне на заплаха срещу прокурор и разследващ полицай. В телевизионно предаване, излъчено на 13 април, Сидеров отправил „заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат обвиненията. „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“, „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“, са репликите, заради които Сидеров го чака поредното обвинение.

Прегледана: 349

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече