Италианският вариант на доц. Мангъров: Объркахме инфекция със смъртоносна пандемия

0

- Advertisement -

Д-р Мария Рита Джизмондо е подсъдима за предубедени новини, които могат да нарушат обществения ред

Италианският медик  д-р Мария Рита Джизмондо бе определена от българи в социалните мрежи като копие на доц. Атанас Мангъров, видя Vest.bg. Аналогът е дело на българката Даниела Пенкова, която 23 години е живяла в Италия.

 Мария Рита Джизмондо е микробиолог и вирусолог с утвърдени позиции, а едно от последните й изявления гласи: „Тази спешна ситуация е лудост. Объркахме инфекция, малко по-сериозна от грип, със смъртоносна пандемия. Не искам да омаловажавам коронавируса, но той създава малко повече проблеми от сезонния грип. Скоро 60-70% от населението ще се зарази, но не трябва да се притесняваме“.

 „Звучи ли ви познато?“- пита българката, публикувала информацията публично на стената си.

Изявленията на Мария Джизмондо предизвикаха  реакции от страна на италианската научна асоциация „Трасверсален пакт за науката“, на която тя е член. От там й изпратили правно известие на 22 март, в което я обвиняват в „тежки публични изявления за коронавируса, които минимизират сериозността на ситуацията и не се основат на научни доказателства „.

На практика колегите й, сред които са най-големите италиански медици, изискват от нея публично да се отрече от думите си и й забраняват да прави подобни ненаучни изявления. Второто последствие за нея е разследване, започнато от прокуратурата в Милано.

Мария Рита Джизмондо е обвинена, че е нарушила чл. 656 от Наказателния кодекс, който засяга „Публикуване или разпространение на фалшиви, преувеличени или предубедени новини, които могат да нарушат обществения ред.“

 След тези обвинения и огромния брой починали от епидемията в Италия, въпросната Мария Рита Джизмондо измисля следните оправдания: „Случващото се е много странно, сигурно вирусът е мутирал“, „Ама не само аз казвах такива неща, други вирусолози също са ги казвали, защо само с мен се занимавате?“, „Тогава още нямахме достатъчно информация“.

 В свои публикации, Даниела Пенкова се обръща към доц. Мангъров, като задава въпрос защо като вирусолог не е на първа линия в спешните отделения и как така си позволява да раздава съвети относно вирус, с който изобщо не се е срещал.

Прегледана: 489

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече