50 бона глоба за веригите, ако не продават БГ стоки

0

- Advertisement -

След като по-рано днес кабинетът реши големите вериги за хранителни стоки задължително да продават и български стоки, сега дойди е продължение на новината.

Между 15 000 и 25 000 лева имуществена санкция грози търговските вериги, ако не предлагат задължително стоки на БГ производители. При повторно нарушение пък санкцията става от 30 000 до 50 000 лева.

Това става възможно с промени в закона за извънредното положение, които бяха гласувани от правната комисия. По същество текстовете минаха през преходни и заключителни разпоредби на поправките в търговския регистър, за които комисията се бе събрала.

По време на заседанието обаче депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов направи устно предложение за поправки и в извънредния закон. Те бяха одобрени единодушни с 21 гласа „за“, без нито един „въздържал се“ или „против“.

Самият Ципов аргументира предложението си с мерките, които властта предприема в подкрепа на родните производители. По-рано през деня пък МС прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Самите стоки пък трябва да са и на специални места и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че продуктите са регионално производство.

Сега по предложение на Ципов се записа, че за времето на извънредното положение кабинетът може да прилага временни мерки за защита на производството на храни, произведени у нас и мерки за пускането им на пазара във веригите от магазини. Уточнява са какво се има предвид под търговска вериги  – магазини и за самообслужване на хранителни и нехранителни стоки, които търгуват от името на едно лице в сграда, която представлява комплекс. Поставя се изискването магазините да имат обекти в поне 3 административни области на страната.

Така глобите са между 15 000 и 25 000 лева, а при второ – между 30 000 и 50 000 лева. Санкциите за повторно нарушение ще се налагат,  ако то е в рамките на три месеца от влизането в сила на наказателното постановление за първото нарушение. В текстовете е записано, че актът за установяване ще се съставя от БАБХ.

Промените предвиждат още да се въвежда временна забрана за внос на храни от трети страни, които не са член на ЕС при спазване на всички международни договори, по които Бългрия е страна.

Накрая Ципов изтъкна, че това е една първа стъпка и след отмяната на извънредното положение земеделското министерство може да помисли този механизъм да залегне и в закона за храните. Той уточни, че има нужда от такава протекциониска мярка и МЗХ трябва да прецени какви да са границите и какви да са стоките. За забраната за внос от страни извън ЕС той поясни, че това ще става с акт на МС и то след анализ.

Поправките влизат в сила след обнародването им.

Прегледана: 585

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече