Масова дезинфекция на ромските махали преди пика

0

- Advertisement -

Започна масова дезинфекцията срещу разпространението на корона вирус в ромските махали в страната, видя Vest.bg. Работници със специални облекла и пръскачки влязоха и в ромските махали заедно с полиция.

Опасността от пламване на огнища със заразата е най-голяма именно в ромските гета, където е пренаселено и обитателите живеят при огромна мърсотия.

В последните седмици роми  скандализираха социалните мрежи, като се пуснаха „на живо“ как въртят гюбеци и се наливат с алкохол, въпреки забраната за обществени мероприятия в цялата страна. Оказа се, че ромите не могат да бъдат принудени по никакъв начин да спазват социална изолация. Усилията на контролните органи удрят на камък, тъй като ефектът е временен. Дори и да бъдат разпръсната от полицията, ромите хитреят и се прибират по домовете си, където купонът продължава до зори. В стая се събират над 30 души, които задушевно пея и пият алкохол. В комбинация с ниската хигиена по махалите, рискът от епидемия расте с всеки ден

Пропускателен режим вече е въведен в ромската махала в Сливен. Причината за мярката са множеството сигнали от граждани за струпване на групи от хора в целия град и неспазване на забраната да не събират повече от двама души на едно място

Заради неспазването на разпоредените от Националния кризисен щаб мерки срещу разпространението на коронавируса кметове са поискали вече съдействие от полицията. Медиатори също продължават да разясняват с мегафони извънредните мерки по места.

В ромското гето на Бургас в кв. „Победа“ всяка вечер  обикаля патрулен автомобил, който да уведомява жителите, че има наложени правила заради извънредното положение и борбата против коронавируса. Клип от снощи демонстрира как полицейски екип се движи бавно из гетото и с магнетофон разяснява бавно и на разбираем дори и за най-неграмотните цигани език следното:

„Уважаеми съграждани, уведомяваме ви, че нарушавате въведените противоепидемични мерки, с които не се допуска събирането на открити и закрити обществени места на повече от двама души, като се придвижвате на разстояние не по-малко от 2 метра един от друг!“

След въведените ограничителни мерки общините ще засилят и информационната кампания сред ромската общност за опасността от разпространението на коронавирус и мерките, които трябва да предприемат.

Прегледана: 409

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече