България даде на ОАЕ храна, те ни върнаха 15 тона медицински консумативи

0

- Advertisement -

България получи 15 тона медицински консумативи от ОАЕ в замяна на изпратена храна, съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Мутафчийски.

Две български фирми, произвеждащи храна за своя сметка са транспортирали до Емирствата  32 тона продукти. Българската държава не е заплатила нито лев, всичко е поето от частния бизнес.  
ОАЕ са изпратили маски, предпазни ръкавици, дезинфектанти и защитни костюми за българските медици.

„Вчера и онзи ден в България са постъпили 15 хиляди дози лекарство за хиляда пациента хидроксихлорикин. Имаме съществени запаси от лекарства, над 16 хил. души могат да бъдат поети с пълни дози за лечение“, допълни началникът на Оперативния щаб.

Този жест на солидарност и подкрепа е в резултат на добрите бизнес контакти, които бяха създадени между България и ОАЕ в сферата на храните през последните две години, в съответствие със задълбочаването на стратегическото сътрудничество между двете страни и диалога на високо ниво между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед. За да се затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ, на международното летище в Абу Даби беше министърът на икономиката Емил Караниколов.

Прегледана: 426

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече