Безумие насред чумата: Миряните се причестяват с обща лъжичка (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Безумно нарушаване на елементарни здравни изисквания предвид епидемията от коронавирус – на Цветница в столичния храм „Света Неделя“ службата се провежда вътре, а за капак миряните, колкото и малко да са те и макар да носят предпазни маски, се причестяват с обща сребърна лъжичка.

За съжаление не само в столичния храм дават причастие от една лъжичка без никакво притеснение. Традицията се спази и в храм „Св. Богородица“ в Бургас, съобщи zonaburgas.bg.

Както за днешния празник, така и за Великден църквите у нас остават отворени, но властите горещо препоръчват на вярващите да останат вкъщи и да отправят своите молитви пред иконите.

В друг Божий дом, намиращ се в центъра на София, старинният митрополитски храм „Свети Николай Мирликийски чудотворец“ полицейска лента спира миряните да влязат вътре.

Точно в 9.30 часа в катедралата „Александър Невски” Негово светейшество българският патриарх Неофит оглави светата молитвена литургия в присъствието на малко миряни. В службата бяха специално добавени молитвени прошения заради епидемията от коронавирус.

Службата се излъчи пряко в ефира на националната телевизия, за да достигне до домовете на голям брой хора. Тази година в храма ги няма и традиционните върбови клонки и цветя.

Всичко премина под засилени мерки за сигурност. На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството около храма пък бяха предварително дезинфектирани.

„Не само трябва да си храним корема, но и душата. Супермаркетите са пълни, а храмът – празен. Взела съм решение да дойда, защото мисля, че е безопасно”, сподели Мира Бъчварова, която бе сред малкото, дошли да запали свещ в храма. Според нея мерките за безопасност са достатъчни, а хората са дисциплинирани и използват необходимите предпазни средства.

„Нека храним душата си с Бога, който е в нас. Всеки може да запали свещ вкъщи, това е изцяло лично решение. Аз мисля, че трябва да съм днес в храма и съм го направила, независим от ситуацията”, каза тя и допълни: „Българите са много отговорни и спазват ограниченията. Даже съм учудена. Всичко е така, както го искат от парламента. Много сме послушни и не работим”.

По-рано от Столичната лекарска колегия призоваха хора да не ходят на църква и да не излизат на безцелни разходки из града. „В тези две седмици се решава бъдещето на поколението и на държавата“, заявиха директорите на няколко водещи столични болници на брифинг в Министерски съвет в неделя сутрин.

Източник: БГНЕС

Прегледана: 511

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече