„Репортери без граници“: Ние сме жертви на атаки от врагове на свободата на печата

0

- Advertisement -

Правителства използват извънредното положение да се справят с критиците си

Репортери без граници (RSF) призоваха националните и европейските институции да защитават медиите, докато изпълняват публичната си мисия в рисковите условия на пандемията Covid-19, става ясно от информация на страницата на организацията, видя vest.bg.

Според публикацията в тези условия журналистите стават съпътстващи жертви на атаки от различни врагове на свободата на печата – включително някои правителства, които, според тях, използват извънредното положение, за да се справят със своите критици.

В изявление RSF цитира примера на сръбската журналистка Ана Лалич, която пише за липсата на защитно оборудване за здравни работници в болница в Нови Сад, след което лаптопът и телефонът й в офиса са конфискувани. Лалич отказа да разкрие източниците си на информация, така че RSF заяви, че самоличността им може да бъде разкрита чрез конфискуване на работното й оборудване.

Репортери без граници съобщават, че журналистката е освободена на следващата сутрин, след като премиерът Ана Бърнабич оттегли решението на правителството, че само кризисният щаб може да предостави информация за коронавируса. Въпреки това Лалич все още може да получи до пет години затвор и глоба.

RSF също така посочват, че унгарското правителство за неопределено време е увеличило правомощията на премиера Виктор Орбан. Унгарският закон за извънредни ситуации поради коронавируса налага наказания до пет години затвор за разпространение на лъжливи новини, докато на практика правителството решава кое е истина. Законодателството последва координирани атаки и заплахи срещу независими медии, обвинени в дезинформация, въпреки че те информират за COVID-19 по-отговорно от проправителствените медии.

RSF заявяват, че в Полша правителството е приело сурови закони и след като беше обвинен в нарушаване на санитарните правила, независимият журналист Влодзимерч Сиека прекара два часа в полицейско управление, защото снимал протест на четирима души пред дома на председателя на управляващата партия. Протестът беше предизвикан от решение да не се отлагат президентските избори на 10 май, за да се гарантира победата на действащия президент Анджей Дуда.

В Румъния неотдавнашен президентски указ и правителствени правила позволяват произволно блокиране на медийните сайтове. Обвинени за разпространение на фалшиви новини, до момента са затворени два портала, решения, срещу които няма правно средство за защита.

„Репортери без граници“ поискаха българските държавници да спрат да тормозят журналисти вербално – „персонално и агресивно“. В България, за която RSF твърдят, че е най-лошо класираната държава в ЕС според Индекса на свободата на медиите и заема 111-о място в света, правителството прие закон, санкциониращ разпространението на фалшиви новини с до три години затвор и глоба от 5000 евро.  По-късно президентът наложи вето на закона.

В Република Сръбска, в Босна и Херцеговина, с новия указ се позволява санкциониране за разпространението на лъжливи новини. Районът на Бърчко също е предприел подобни мерки, се казва в доклада на „Репортери без граници“.

В Словения правителството на Янез Янша, съюзник на унгарския президент Виктор Орбан, предприе открита кампания срещу журналисти, малко след като пое властта в средата на март. RSF посочват, че е имало незабавно кибертормоз и дори физически нападения срещу журналисти.

Прегледана: 530

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече